Nederland in Ideeën 2015: Yvette van Boven

 

 

Welkom! Dit bericht is onderdeel van de online tentoonstelling Nederland in ideeën, waarin 93 wetenschappers, ondernemers en kunstenaars antwoord geven op één vraag van Paulien Cornelisse:

‘Welk inzicht uit je vakgebied kan anderen helpen in het dagelijks leven?’

De tentoonstelling is verspreid over 93 websites. Op deze site vind je het antwoord van Yvette van Boven. Je kunt onderaan dit bericht doorklikken naar het volgende antwoord, of een bezoekje brengen aan de ‘centrale hal’ [link naar nederlandinideeen.nl] van de tentoonstelling.

Mise-en-place

Nou Paulien, ik dacht eigenlijk veel te hard na, want het antwoord op jouw vraag is eigenlijk betrekkelijk eenvoudig. Voor alles wat ik doe is namelijk een goede mise-en-place nodig.

Of ik nou voor vijfhonderd man een zesgangenmenu in een idioot kleine restaurantkeuken moet koken of in ons piepkleine Parijse keukentje een heel kookboek uit de grond moet stampen: alles valt of staat bij een goede voorbereiding. Dan maakt de grootte van de plek of de omvang van de opdracht niks uit.

Dus: eerst ga ik zitten om een lijst te maken voor wat er van me wordt verwacht; dan werk ik in volgorde van tijd en handeling de lijst af tot op het moment van uitvoering.

Dit voorkomt gewoon alles.

Geen stress, geen tekort aan tijd en nooit meer dingen vergeten, zodat ik zonder zweetparels en een knalrood hoofd de finish bereik.

Nu lijkt het alsof ik altijd heel soepel door het leven glijd, zonder stress. Dat is in werkelijkheid nooit helemaal zo. Maar als ik me ongeveer hier aan houd en een goede planning maak, heb ik wel veel mínder stress.

In de keuken moet het altijd zo, daar is de term mise-en-place zelfs een normaal woord. In het leven erbuiten, raad ik het anderen ook aan, voor grote maar vooral ook voor kleine dingen in het leven. Het helpt. Een beetje vooruitdenken en indien nodig een lijstje maken.

Stress is zo zonde van de tijd en het humeur van uzelf en de mensen om u heen.

Yvette van Boven

Kookboekenmaker; culinair redacteur; illustrator

Alle antwoorden zijn ook beschikbaar in boekvorm onder de titel Dit wil je weten: Wetenschappers ondernemers en kunstenaars geven adviezen voor het dagelijks leven

Klik hier voor het volgende antwoord

Klik hier voor een bezoekje aan de centrale hal van de expositie

 

Dit stuk heeft geen reacties

Schrijf een reactie

Reageer als eerste!