Nederland in ideeën 2015 – Walter Lewin

 
Welkom! Dit bericht is onderdeel van de online tentoonstelling Nederland in ideeën, waarin 93 wetenschappers, ondernemers en kunstenaars antwoord geven op één vraag van Paulien Cornelisse:

‘Welk inzicht uit je vakgebied kan anderen helpen in het dagelijks leven?’

De tentoonstelling is verspreid over 93 websites. Op deze site vind je het antwoord van Walter Lewin. Je kunt onderaan dit bericht doorklikken naar het volgende antwoord, of een bezoekje brengen aan de ‘centrale hal’ [link naar nederlandinideeen.nl] van de tentoonstelling.

 

Onderwijs verrijkt je leven

Fundamenteel onderzoek verbreedt onze horizon en verrijkt daarbij ons leven. Aan de basis daarvan ligt onderwijs. Niets is mijns inziens belangrijker dan onderwijs. Beter onderwijs, vooral ook in de heel arme en onderontwikkelde landen, zal de spanningen (en haat) tussen landen, religies en rassen verminderen. Want haat vloeit bijna altijd voort uit onwetendheid.

Wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot doorbraken in de medische wereld, in de voedsel- en energievoorziening, in de lucht die we ademen en het water dat we drinken. Vervuiling van lucht en water vergt nu al (in 2014) een paar miljoen slachtoffers per jaar. Maar dat is slechts het begin. Vijftig jaar van nu kan dat 100 miljoen per jaar zijn, en het is niet ondenkbaar dat in een paar duizend jaar Homo sapiens niet eens meer bestaat. Dat is op zich geen groot verlies, maar het zal gepaard gaan met een hoop lijden, en dat is vreselijk. Ik denk dat onderwijs een belangrijk middel kan zijn om dit te voorkomen – en niet alleen onderwijs voor de rijken, maar werkelijk voor iedereen.

Ik was onlangs een maand in India, waar ik voordrachten heb gehouden op zes universiteiten. Er zijn in India ongeveer 500 miljoen mensen die in ‘shanty towns’ leven, dat is ongeveer 40 procent van de bevolking. Verbetering en uitbreiding van kennis (beter en meer onderwijs en onderzoek) zullen een belangrijke verandering aan kunnen brengen en de situatie en het toekomstperspectief van deze mensen sterk verbeteren.

Ik draag mijn bescheiden steentje bij met mijn meer dan honderd voordrachten die op het web te zien zijn. Ze worden sinds 2006 door ongeveer 2 miljoen mensen per jaar bekeken. It’s a start! Ik ontvang dagelijks e-mails van mensen over de hele wereld die mij vertellen hoe mijn voordrachten hun leven in een heel positieve wijze hebben veranderd. We hopen dat de recente ontwikkeling van mooc’s (Massive Open Online Course) een toegangspoort zal zijn om meer mensen dan ooit te bereiken en onze kennis te verspreiden.

Onderwijs – kennisuitbreiding – moet de hoogste prioriteit hebben in ieder gezin, in iedere gemeenschap, in iedere politieke organisatie.

 

Walter Lewin

Emeritus hoogleraar Fysica, Massachusetts Institute of Technology

 

Alle antwoorden zijn ook beschikbaar in boekvorm onder de titel Dit wil je weten: Wetenschappers ondernemers en kunstenaars geven adviezen voor het dagelijks leven

Klik hier voor het volgende antwoord.

 

Klik hier voor een bezoekje aan de centrale hal van de expositie.

Dit stuk heeft geen reacties

Schrijf een reactie

Reageer als eerste!