Nederland in ideeën 2015 – Sid Vollebregt

 
Welkom! Dit bericht is onderdeel van de online tentoonstelling Nederland in ideeën, waarin 93 wetenschappers, ondernemers en kunstenaars antwoord geven op één vraag van Paulien Cornelisse:

‘Welk inzicht uit je vakgebied kan anderen helpen in het dagelijks leven?’

De tentoonstelling is verspreid over 93 websites. Op deze site vind je het antwoord van Sid Vollebregt. Je kunt onderaan dit bericht doorklikken naar het volgende antwoord, of een bezoekje brengen aan de ‘centrale hal’ [link naar nederlandinideeen.nl] van de tentoonstelling.

 

Ik weet het niet

Wanneer ik op m’n surfplank in de zee dobber en naar de kust kijk, zie ik Nederland van een afstand. Schepen varen aan en af terwijl mijn hoofd nog suist van de adrenaline door de vorige golf – wat een gevoel! Tot m’n tevredenheid zie ik dat de volgende golf uit de set een stuk minder mooi breekt en ik op intuïtie voor de juiste ben gaan peddelen.

Mijn dagelijks vakgebied bevindt zich op de raakvlakken tussen waterzuiveringstechniek en duurzame energie, gekoppeld aan het opzetten van een onderneming – en dit alles met een internationaal karakter. Ik tracht mijn steentje bij te dragen aan bestrijding van het zoetwatertekort door gebruik te maken van zon, zee, aarde en wind.

Dit avontuur begon met het besef dat beschikbaar water en beschikbare energie ongelijk verdeeld zijn over de wereld. Als natgeregende Hollander word je gemakkelijk misleid om te geloven dat er water in overvloed is. Momenteel kampt echter een kwart van de wereld met waterschaarste. Door populatiegroei, stijgende levensstandaarden en gevolgen van klimaatveranderingen voorspellen de Verenigde Naties dat in 2025 tweederde van de wereldbevolking te maken krijgt met watertekort. Kortom: waterschaarste is een groeiend probleem.

Aangezien 97 procent van al het water op aarde wordt vertegenwoordigd door zeewater, is het ontzilten van zeewater een oplossing voor het groeiende tekort aan zoetwater. Tegenwoordig wordt er dagelijks al 80 miljard liter water ontzilt, wat gelijkstaat aan 0,7 procent van de watervoorziening op aarde. Ondertussen is ontzilting met 75,2 TWh (terawatt-uur) verantwoordelijk voor 0,5 procent van het totale elektriciteitsverbruik op aarde, wat de energie-intensiteit van het proces weerspiegelt. Vanwege de schaarste van fossiele energie en de gevolgen van het gebruik ervan, ben ik van mening dat de volgende logische stap ontzilting via duurzame energie is.

Ik ben een startende ondernemer, vers van de universiteit, die technische innovatie voorstaat op het gebied van het koppelen van bestaande ontziltingstechnieken aan vormen van duurzame energie. Dit kan op de juiste plekken leiden tot toegang tot betaalbaar water. Met een wereldwijde potentiële markt en talloze mogelijke eindgebruikers van ons product, ben ik in een vroege fase verplicht tot het maken van belangrijke keuzes. Gaan we onze oplossing bijvoorbeeld aanbieden aan gemeenschappen in Sri Lanka of focussen we ons op industriële gebruikers in Marokko? In deze zoektocht naar een schaalbaar en herhaalbaar businessmodel moet er namelijk focus in de activiteiten gehouden worden: tijd en geld zijn beperkt.

Via gesprekken met potentiële eindgebruikers en onderzoek naar huidige prijzen en omstandigheden, hebben wij getracht deze keuze zo goed mogelijk voor te bereiden. De keuze heeft grote gevolgen voor het succes van de onderneming: waar gaan de businesstrips naar toe en zal het product daar uiteindelijk aanslaan? De beschikbare informatie om deze keuze te kunnen maken is echter beperkt, en ondertussen tikt de tijd door. Dan is er zo’n moment dat een beslissing genomen moet worden, terwijl er nog genoeg vraagtekens zijn. Voor ons zijn het hotels op waterschaarse eilanden geworden, een besluit dat deels gebaseerd is op analyse en deels op intuïtie. Inmiddels zetten we al onze middelen in om hier voet aan de grond te krijgen.

Wanneer je een beslissing als deze moet nemen, vraag je je altijd af: heb ik genoeg gegevens om de keuze te kunnen maken en heb ik er lang genoeg over nagedacht? Denk je er langer over na, dan kom je erachter dat je nooit alle informatie kan hebben om de beslissing te nemen. Je denkt aan alle variabelen waar je geen controle over hebt en wat er allemaal kan gebeuren buiten je macht om. Als je de beslissing hebt genomen en zij blijkt goed uit te pakken, dan is het toch onwaarschijnlijk dat dit geheel te danken is aan je bedoelingen en je controle hierover. Soms moet je dus loslaten en vertrouwen op het onbekende, en dit gaat uiteindelijk op gevoel. Het is niet erg om iets niet zeker te weten.

 

Sid Vollebregt

Mede-oprichter Elemental Water Makers; afgestudeerd ingenieur TU Delft; geselecteerd als een van de Duurzame Jonge 100

 

Alle antwoorden zijn ook beschikbaar in boekvorm onder de titel Dit wil je weten: Wetenschappers ondernemers en kunstenaars geven adviezen voor het dagelijks leven

Klik hier voor het volgende antwoord.

 

Klik hier voor een bezoekje aan de centrale hal van de expositie.

Dit stuk heeft geen reacties

Schrijf een reactie

Reageer als eerste!