Nederland in Ideeën 2015: Ot van Daalen

 

 

Welkom! Dit bericht is onderdeel van de online tentoonstelling Nederland in ideeën, waarin 93 wetenschappers, ondernemers en kunstenaars antwoord geven op één vraag van Paulien Cornelisse:               

 

‘Welk inzicht uit je vakgebied kan anderen helpen in het dagelijks leven?’

                 

De tentoonstelling is verspreid over 93 websites. Op deze site vind je het antwoord van Ot van Daalen. Je kunt onderaan dit bericht doorklikken naar het volgende antwoord, of een bezoekje brengen aan de ‘centrale hal’ [link naar nederlandinideeen.nl] van de tentoonstelling.

 

Waarom ik mijn telefoon niet meer vertrouw. En wat je daaraan kan doen

Ik weet nog goed dat ik tróts was op mijn telefoon. Ik was altijd bereikbaar. Ik gebruikte de nieuwste snufjes. En ik volgde de laatste trends op telefoongebied. Maar vanaf 2009, toen ik de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom heroprichtte, begon dat te veranderen. Eerst verwijderde ik Google. Toen verving ik mijn besturingssysteem. Vervolgens schakelde ik mijn e-mail uit. En nu? Nu verwijder ik af en toe zelfs mijn batterij. Ik beschouw mijn telefoon als een spion, een apparaat dat ik zo min mogelijk toevertrouw. Hoe kon het zover komen? En nog belangrijker: wat kan je daaraan doen?

Sinds de onthullingen van Snowden staat vast: veel van je onlinegedrag wordt gevolgd. Niet alleen door bedrijven die je gerichte advertenties willen sturen, maar ook door overheden die burgers op grote schaal monitoren.

Een greep uit Snowdens onthullingen: alle internetverkeer dat via Engeland loopt, wordt onderschept en opgeslagen. Het verkeer tussen datacentra van tech-giganten zoals Google en Yahoo werd afgeluisterd. De Engelse geheime dienst onderschept verkeer van webcams. De geheime diensten spenderen miljarden om de belangrijkste beveiligingsmethoden – waarmee bijvoorbeeld financiële transacties worden beveiligd – te ondermijnen.

Die onthullingen kwamen boven op het feit dat Nederland al sinds 2009 een wet kent op grond waarvan de locatie van de mobiele telefoon van vrijwel iedere Nederlander moet worden opgeslagen. Ook wordt op grond hiervan opgeslagen met wie je mailt en belt, een half jaar tot een jaar lang.

Daarom vertrouw ik mijn telefoon niet meer – en mijn computer eigenlijk ook niet. Ik weet niet of mijn beveiliging nog wel goed genoeg is – nu de Amerikaanse geheime dienst doelbewust gaten in belangrijke beveiligingstechnologie heeft geslagen. Misschien is er wel een criminele bende die deze gaten heeft ontdekt en zich nu heer en meester van mijn telefoon heeft gemaakt. Ik weet wél dat mijn locatie maandenlang is opgeslagen, en dat wát ik over het internet stuur waarschijnlijk wordt afgeluisterd.

Nu ik weer advocaat ben, is die professionele paranoia niet minder geworden – integendeel: nu beschouw ik het als een plicht om mijn cliënten de veiligheid te bieden die zij verdienen. Maar ook voor mij als burger is internetveiligheid steeds belangrijker geworden.

Gelukkig kan je met drie maatregelen jezelf al een stuk beter beveiligen:

 

Kies goede ‘wachtzinnen’. Een wachtwoord is een belangrijke verdedigingslinie. Met de huidige computers is het heel makkelijk om miljoenen wachtwoordcombinaties achter elkaar te proberen, om zo een wachtwoord te kraken. Hoe langer het wachtwoord, hoe meer combinaties je moet proberen. Dus als je een lange wachtzin neemt – ‘hetpaardspringtoverdehegjaja’ – met een paar cijfers en andere symbolen, sta je al gauw sterker.

Houd je computer up-to-date. Veel criminelen krijgen toegang tot je computer door gaten in niet-bijgewerkte software. Het is daarom belangrijk om de software van je computer up-to-date te houden (en updates dus te installeren als die worden aangeboden, bijvoorbeeld door Microsoft).

Versleutel je computer. Als je je laptop kwijtraakt of je computer wordt gestolen, is het geen fijn idee dat anderen daartoe makkelijk toegang hebben. Want ook al heb je een wachtwoord: als je harde schijf niet is versleuteld, dan kan iemand je harde schijf gewoon uit de computer halen en op een andere computer bekijken. Zet daarom hardeschijfencryptie – full disk encryption – aan.

Maar zelfs nadat je al deze maatregelen hebt genomen, ben je helaas nog niet klaar. Want de kern van het probleem is dat geheime diensten de veiligheid van onze digitale infrastructuur ondermijnen en zo het vertrouwen in het internet aantasten. Dáártegen helpen betere wachtwoorden niet. Om dat te veranderen moet de macht van geheime diensten worden ingeperkt en het toezicht worden versterkt.

Vóór het zover is, behandel ik mijn telefoon als een noodzakelijk kwaad: niet te vertrouwen, maar je kan ook niet zonder.

 

Ot van Daalen

Oprichter advocatenkantoor Digital Defence; privacyonderzoeker Universiteit van Amsterdam; voormalig directeur Bits of Freedom

 

Alle antwoorden zijn ook beschikbaar in boekvorm onder de titel Dit wil je weten: Wetenschappers ondernemers en kunstenaars geven adviezen voor het dagelijks leven

Klik hier voor het volgende antwoord

Klik hier voor een bezoekje aan de centrale hal van de expositie

 

Dit stuk heeft geen reacties

Schrijf een reactie

Reageer als eerste!