Nederland in ideeën 2015 – Lavinia Meijer

 
Welkom! Dit bericht is onderdeel van de online tentoonstelling Nederland in ideeën, waarin 93 wetenschappers, ondernemers en kunstenaars antwoord geven op één vraag van Paulien Cornelisse:

‘Welk inzicht uit je vakgebied kan anderen helpen in het dagelijks leven?’

De tentoonstelling is verspreid over 93 websites. Op deze site vind je het antwoord van Lavinia Meijer. Je kunt onderaan dit bericht doorklikken naar het volgende antwoord, of een bezoekje brengen aan de ‘centrale hal’ [link naar nederlandinideeen.nl] van de tentoonstelling.

 

Voel je vrij en daardoor gefocust

Al zoekend naar mijn eigen specifieke inzichten denk ik terug aan mijn tijd als klein harpmeisje, het verlegen meisje dat zich met enorme discipline en gemak afsloot van de buitenwereld. Terugdenkend aan mijn jeugd, is dat wat me vormde; ik stond dagelijks om halfvijf op om voor school nog muziek te kunnen studeren. Er kon een bom naast ons huis afgaan, als ik aan het spelen was, bestond er niets anders. Maar ik merkte dat ik door de jaren heen meer afleiding kreeg, het wereldje van dat harpmeisje werd al snel een stuk groter. Om die focus te kunnen behouden, moest ik op zoek naar een nieuw inzicht om met de stress, prestatiedruk en mijn onregelmatige leven om te kunnen gaan. Eigenlijk ontstond die behoefte al rond mijn vijftiende, toen ik veel meedeed aan concoursen. Ik probeerde erachter te komen wat de perfecte voorbereiding was voor een optreden, om optimaal te kunnen focussen en presteren, om in de ‘zone’ te komen (zoals je vaak ook in de sport tegenkomt). Ik probeerde van alles uit: bepaald eten, slapen, muzieknoten bestuderen, tot een hogere macht spreken. Toch vond ik het niet.

Een aantal jaren geleden kreeg ik voor het eerst een blessure, aan mijn linker ringvinger. Ik kwam toen een fysiotherapeut tegen die mij vertelde dat hij graag naast de behandeling ook een aantal tests met me zou willen doen met zijn ‘hartcoherentiemachine’. ‘Een wat?’ vroeg ik hem. Hij vertelde me dat hij een methode onderzocht om beter met stress en druk om te gaan, iets wat musici veelvuldig meemaken. Hij legde daarbij de verbinding tussen het functioneren van onze hartslagen, onze ademhaling en de ontspanning die we daarbij ondervinden, waaruit we ook weer betere keuzes kunnen maken.

Klinkt dit ietwat zweverig misschien? Ik moet bekennen dat ik dat zeker in het begin ook vond, maar al gauw kreeg het voor mij vorm toen we begonnen aan de tests. Wat het inhield was dat ik een metertje aan mijn oorlel kreeg en direct op een scherm voor me een erg onregelmatige en grillige grafiek zag verschijnen. Hij zei: ‘Deze grillige lijnen zijn je hartslagen, en we moeten proberen om ze zo egaal en regelmatig mogelijk te krijgen. Ik vraag je een aantal dingen te doen, maar verwacht niet dat het gelijk goed gaat; het gaat bij veel mensen pas na heel veel oefenen goed.’ Oké, daar gingen we. Ik moest van hem een aantal keren diep in- en uitademen – dat deed ik. Vervolgens moest ik mezelf op een plek voorstellen waar ik me vrij en rustig voelde – ik stelde me een eindeloos groot bos voor waarop ik uitkeek en waarboven vogels vlogen; een gevoel van geluk vulde mijn lichaam. Een aantal minuten gingen voorbij. ‘Stop nu maar,’ zei hij. Ik keek omhoog naar het scherm en zag dat de grafiek ontzettend egaal was. ‘Dit is het!’ juichte hij. ‘Als je dit gevoel kunt trainen om het voorafgaand aan een concert op te wekken, dan begeef je je al in de zone voordat je het podium op loopt.’ Dit was voor mij een nieuw inzicht, een inzicht dat mij antwoord gaf op de vraag ‘Hoe bereid ik me vlak voor een optreden optimaal voor?’

Ik heb er de weken erna mee geoefend; soms ging het stugger, maar over het algemeen was ik in staat het ook behoorlijk snel op te wekken – drie minuten werden een minuut en een minuut werd een halve. Ik ging het toepassen bij concerten en tv-optredens. Zo herinner ik me nog dat ik bij Kunststof TV te gast was en best zenuwachtig was om aan tafel te zitten naast Jan Brokken en Paul Witteman, de andere gasten. Vlak voordat we begonnen, vond ik een stille hoek voor mijn oefeningen. Hoewel ik wist dat ik na vijf minuten al in de uitzending moest zitten, kon ik me er gelukkig van afsluiten (toch nog dat harpmeisje in me) en binnen een minuut had ik het te pakken, een gevoel van grootsheid en zekerheid, maar vooral een gevoel van geluk dat ik dit kon doen. Het tv-item was een groot succes. Sindsdien begin ik iedere dag met deze oefeningen en dat geeft me een vrij gevoel om de dag gefocust mee door te komen.

 

Lavinia Meijer

Nederlandse harpiste, geadopteerd uit Zuid-Korea; winnares van Nederlandse Muziekprijs, Edison en platina-album

 

Alle antwoorden zijn ook beschikbaar in boekvorm onder de titel Dit wil je weten: Wetenschappers ondernemers en kunstenaars geven adviezen voor het dagelijks leven

 

Klik hier voor het volgende antwoord.

 

Klik hier voor een bezoekje aan de centrale hal van de expositie.

 

Dit stuk heeft geen reacties

Schrijf een reactie

Reageer als eerste!