Kiezen en Delen

Lastige taken schuiven we graag voor ons uit. Glas wegbrengen doe ik morgen, de administratie ook en overmorgen knip ik de nagels van de hond. Maar we zijn ook ongeduldig: ik wil dat de boeken die ik besteld heb vandaag nog worden bezorgd, en heb daar best een euro voor over. Die twee eigenschappen, ongeduld en uitstellerigheid, gaan samen, blijkt uit een pas gepubliceerd experiment.

Dat is merkwaardig, omdat het oppervlakkig gezien meer voor de hand ligt dat iemand die dingen uitstelt, juist ook wat geduldiger is. Klopt de conclusie wel?

Hoe ongeduldig iemand is valt goed te meten. De onderzoekers lieten MBA-studenten, die tussen de 2 en 300 dollar hadden verdiend, kiezen of ze dat geld nu wilden krijgen of twee weken later. 65% wilden liever nu het bedrag hebben dan 2% extra over 2 weken, en een een deel ging zelfs voor 12% rente in twee weken niet overstag.

Die laatste groep bleek lastige taken verder vooruit te schuiven. Dat werd onder andere vastgesteld met een maat die gebaseerd was op het beslissingen in het echte leven: het moment waarop dezelfde groep studenten eerder hun sollicitatiedocumenten voor de MBA-opleiding ingeleverd hadden. Hoe korter voor de deadline iemand de documenten had ingeleverd, des te ongeduldiger was diegene, als hij de expliciete keuze voorgelegd kreeg, om na de experimenten zijn geld te innen.

Maar daarbij bleef het niet. De onderzoekers hadden een achterdeur ingebouwd bij de uitbetaling van de beloning voor het experiment. De deelnemers kregen hun beloning niet in cash, maar met een cheque (wat in Amerika niet zo ouderwets is als hier). Daardoor konden de onderzoekers nagaan wanneer iemand zich het geld daadwerkelijk had laten uitbetalen. Die methode leverde een hilarisch resultaat op: de ongeduldige groep, die dus meer geld liet liggen om maar snel uitbetaald te worden, deed er vervolgens langer over om datzelfde geld te innen.

Uitstelgedrag is dus niet een geïsoleerde slechte gewoonte, maar hangt samen met ongeduldigheid. Ergens is dat logisch: snelle bevrediging (nu naar je twitterfeed kijken, nu de beschikking over je geld hebben) is dan belangrijker dan een doel voor de lange termijn (een boek schrijven, rente opbouwen). Gelukkig valt er iets aan te doen: je kunt nu je langetermijn-zelf vastleggen. Op de website www.stickk.com kun je je doel voor de toekomst controleerbaar vastleggen en daar geld op inzetten. Als je in de toekomst uitstelgedrag vertoont, gaat je geld naar een ngo. Als je geduldig bent, krijg je je geld terug.

Maar pas op: vergeet niet om het meteen te innen.