16124382569_5c7c4bb454_z

Meer wetenschap in de kranten? Als ik nog iets meer naïviteit over had zou ik misschien vóór zijn. Na het beluisteren van een recente aflevering van de Story Collider, echter…

Het is niet de eerste keer dat er op SciencePalooza gezucht wordt over een wel héél vrije interpretatie van wetenschap (of wat daar soms voor door moet gaan). Maar dit voorbeeld is nog een slagje erger.

Het verhaal begint als Elin Roberts, wetenschapsvoorlichter aan de Universiteit van Newcastle, wordt gevraagd om voor een locale organisatie een kort filmpje op te nemen over “de wetenschap achter het broodje spek”. Zij doet een verhaaltje — iets over de chemie van smaak, het hoefde niet diepzinnig te zijn — en vergeet het hele gebeuren. Een paar dagen nadat een begeleidend schrijven stilletjes geplaatst wordt op het weblog van de organisatie, staat haar telefoon echter roodgloeiend.

Er zijn onderwerpen die bijna automatisch hun weg naar de reguliere pers vinden, al is het onderzoek nog zo belabberd (of zelfs afwezig). ‘Spek’ valt daar, zo ondervindt Roberts nu, ruimschoots onder. Het korte blogje wordt gelezen door iemand van The Daily Telegraph, die er een bericht over plaatst waarin “Elin Roberts, wetenschapsvoorlichter” ineens “Dr. Elin Roberts, Research Chemist” is, en de korte uitleg over de smaak van spek haar original research. Dat bericht wordt op zijn beurt weer gelezen (en overgenomen) door allerhande pers — en pas als het bericht bij The Mirror aankomt wordt er gefact-checked.

Hoewel… Roberts krijgt te horen dat er een verhaal klaarstaat, en dat ze haar medewerking kan verlenen of niet, dat is aan haar. Om dan maar te redden wat er te redden valt (en de kans schoon te nemen om toch wat wetenschap in The Mirror te krijgen) geeft Roberts een interview, waar uiteindelijk het stuk “Wetenschap bewijst dat een broodje spek de beste remedie is tegen een kater” uit voortkomt. Ook dat verhaal gaat natuurlijk rap het internet over.

Naar eigen zeggen heeft Roberts haar geloof in spek verloren. Ik kan haar weinig kwalijk nemen.

Beluister hier de Story Collider aflevering waarin Elin Roberts haar verhaal vertelt.

Meer persoonlijke verhalen over wetenschap zijn te vinden op de website van de Story Collider, en natuurlijk kan je je ook op hun podcast abonneren via iTunes of via de feed.

 

Plaatje boven: door Matt Lancashire op Flickr (licentie CC BY NC 2.0).