Kiezen en Delen

Deze column gaat niet over waarom we onze goede voornemens niet nakomen. We weten nu wel dat we hopeloos irrationeel zijn – voornemens zijn gedoemd te mislukken, omdat ons ideale toekomstige zelf elke dag strijd moet voeren met onze dagelijkse gewoontes. Hieronder dus geen obligate tips als ‘wees specifiek, definieer kleine stappen, committeer jezelf aan je doel door het op Facebook aan te kondigen’; dit stuk biedt inspiratie aan de bikkelhard irrationele persoon, die niet eens weet wat hij moet zeggen als er vanavond gevraagd wordt wat zijn goede voornemen voor 2015 is.

Het zijn voornemens die direct lekker zijn om uit te voeren. Menselijk en haalbaar, zelfs als je een kater hebt.

1. Slaap meer. Slapen is goed voor je wilskracht en je aandachtsspanne. Beide kunnen opraken als je er teveel van vraagt, waardoor je steeds korter vooruit kunt denken en steeds langzamer werkt. Zo kom je in een vicieuze cirkel en houd je steeds minder tijd over om te slapen.

2. Neem lekker veel kleine risico’s. We voelen tegenzin om een verlies te riskeren, zelfs als het maar een klein verlies is, maar die tegenzin weerhoudt ons van leuke grote meevallers. Dus sluit geen kleine verzekeringetjes meer af voor je telefoon; neem een groot, maar betaalbaar eigen risico in je zorgverzekering en zet het bespaarde geld op een rekening. Waag veel kleine poginkjes tot iets nieuws, ga naar een rare bijeenkomst of kook eens iets anders. Het kost weinig, levert heel vaak niets op, maar kan soms heel goed uitpakken.

3. Sluit meer weddenschappen af. Als je ergens geld op inzet, heb je meer kans dat je je er echt voor gaat inspannen. Daarnaast levert het leuke interactie met anderen, of op z’n minst een goed verhaal op.

4. Geef aan anderen. Kom je tijd te kort: besteed tijd aan anderen. Ben je arm: geef wat geld weg. Heb je aandacht van anderen nodig: zelfde recept. Het voelt direct lekker, de lasten ervan merk je pas later, en op de echt lange termijn word je er gelukkiger van en de wereld beter.

5. Doe leuke dingen nu. Cash die VVV-bon die je als kerstcadeau kreeg; drink die dure fles wijn op; verzilver je airmiles. Mensen stellen de leukste dingen uit tot het niet meer kan.

Wat hebben deze voornemens gemeen? Ze zijn inderdaad op korte termijn allemaal lekker en gemakkelijk uit te voeren. Op de middellange termijn is het moeilijker; maar over je hele levensduur word je er gelukkiger van. Veel plezier in 2015!