Overqualified

Het begint een beetje een cliché te worden: Nederlandse universiteiten willen en moeten steeds meer op Amerikaanse gaan lijken. Het moet allemaal excellenter, internationaler en sneller net als grote voorbeelden als Harvard, Princeton en Stanford. Maar welke delen van het Amerikaanse universiteitssysteem moeten we dan overnemen en welke liever niet?

Ik heb sinds ongeveer een jaar het privilege om mij in het Amerikaanse hogere onderwijs te begeven. Als postdoctoraal onderzoeker met een onderzoeksbeurs van NWO geniet ik dagelijks op Stanford van de inspirerende en innovatieve omgeving. En ja, ik denk zeker dat Nederlandse universiteiten baat kunnen hebben bij een aantal facetten van dit academische klimaat. Andere dingen kunnen we naar mijn mening juist beter behouden: Amerikanen kunnen zeker ook van ons leren!

 

De “academie” versus het bedrijfsleven

Beste bedrijven van Nederland, gepromoveerden zijn niet wars, overgekwalificeerd, inflexibel of zonderling. Het beeld van de grijze muis die zich vier jaar opsluit om een onbegrijpelijk proefschrift te genereren is volkomen achterhaald; tegenwoordig kom je er met zo’n houding echt niet meer. Promovendi doen tegenwoordig een heel scala aan vaardigheden op: van technische en onderzoeksspecifieke vaardigheden tot aan communicatieve en planningsvaardigheden. Vaardigheden die best nuttig zijn binnen de meeste bedrijfstakken, lijkt me.

Beste promovendi van Nederland, help alsjeblieft mee om dit persistente grijze-muis-imago van je af te schudden. Vertel eens over je onderzoek op een school, begin een blog over je dagelijks leven als onderzoeker, of volg een promovendi-cursus over presenteren en leidinggeven. Mogelijkheden te over om jezelf klaar te stomen voor een eventuele carrièrewending in de toekomst.

 

Promovendi-vaardigheden

De promovendi die ik ken eindigen hun promotietraject dus met een hele zak aan vaardigheden. Vaardigheden die mijns inziens een belangrijke toevoeging bieden aan de puur wetenschappelijke insteek van het promoveren. Promovendi stromen een onderzoeksproject in waarin ze in een periode van vier jaar, onder begeleiding van een professor, zelfstandig én in een groep tot een resultaat moeten komen. Dat resultaat is allang niet meer een stoffig boekje dat niemand leest. Een Nederlands proefschrift bevat veelal meerdere internationaal gepubliceerde artikelen die door de hele wetenschappelijke wereld worden gelezen.

Daarnaast zijn daar de dagelijkse dingen als samenwerken, discussiëren, presenteren en schrijven, maar ook korte termijn planningsvaardigheden zoals lesgeven, ingewikkelde materie begrijpelijk maken en bijeenkomsten organiseren. Dan natuurlijk nog de lange termijn planning: projectmanagement, experimenten uitvoeren, grote hoeveelheden informatie ordenen, literatuur bijhouden en het schrijven van een boek. Tel daar jarenlange ervaring met minutieus experimenteel ontwerp en uitgebreide data-analyse met verschillende onderzoekssoftware en programmeertalen bij op en je hebt best een mooi CV. Toch?

 

Silicon Valley

Het is niet voor niks dat hier in Silicon Valley bedrijven als Google, Facebook en Microsoft vaak aangeven dat een doctorstitel een pre is voor veel van hun posities. Iemand die vorig jaar in mijn lab op Stanford promoveerde heeft na lang wikken en wegen toch voor Google gekozen. Recruiters van deze bedrijven komen vaak op Stanford en geven praatjes om talent te werven. Deze vooruitstrevende bedrijven hebben dus allang ingezien dat een promotietraject je op veel meer voorbereidt dan een specifieke academische carrière.

Dus, bedrijven van Nederland, volg dit voorbeeld en zie in wat promovendi je bedrijf wel kunnen bieden in plaats van het ouderwetse idee van de hyperintelligente, inflexibele zonderling in stand te houden. Jullie zullen verbaasd zijn over de waardevolle kennis en vaardigheden die promovendi met zich meebrengen. En promovendi van Nederland, houd ten alle tijde rekening met het feit dat een academische carrière wellicht niet voor jou is. Dit in gedachten houdende hoeft je promotietijd geen belemmering te zijn voor een nieuwe carrière maar juist een noodzakelijk opstapje!