Screen Shot 2014-05-08 at 3.48.56 PM

Ons stuk over homeopatisch arts Jan Scholten die in april geridderd werd, heeft heel wat losgemaakt. In mei stelden PvdA-kamerleden Roelof van Laar en Tunahan Kuzu kamervragen aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van Laar en Kuzu vroegen de minister onder meer of de Nederlandse overheid subsidies (heeft) verstrekt aan het Aids Remedy Fund, en of het wellicht mogelijk zou zijn om de ridderorde van Scholten terug te trekken.

Inmiddels heeft minister Schippers de vragen beantwoord. Zij zegt de Keniaanse autoriteiten op de hoogte te zullen stellen van de praktijken van het Aids Remedy Fund, en ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Nederland te vragen de zaak te onderzoeken: Scholten is immers een BIG-geregistreerd arts. De onderscheiding van Scholten kan volgens Schippers niet teruggetrokken worden.

Tegelijk met dit bericht verscheen in de Volkskrant een uitgebreid interview met Scholten, waarin hij zijn visie op ziekte en gezondheid presenteert. Kanker is volgens hem een uiting van schuldgevoelens, terwijl hooikoorts juist door woede veroorzaakt wordt. Over aids zegt hij:

Daar zit vaak een minderwaardigheidsgevoel onder. Het gevoel niet goed te zijn. Heel slecht te zijn. Een slecht mens.

(…)

Het past bij Afrika. De koloniale overheersing heeft mensen het idee gegeven dat ze slecht zijn, dat ze minder waard zijn dan hun overheersers. Dat is wat het lichaam ook gaat uitdrukken: je kunt toch niets meer.

Dat aids relatief meer voorkomt bij homoseksuelen verklaart hij ook:

Zij hebben misschien ook het gevoel dat ze eigenlijk slecht zijn, dat ze te veel seks hebben.

(…)

Ik bedoel dat homo’s wellicht zelf het idee hebben dat ze iets slechts doen, dat het eigenlijk niet mag. Dat kunnen ze misschien ontkennen, maar dat kan ook onderdrukt zijn.

Er is al veel gereageerd op deze uitspraken; op Geenstijl en op The Post Online bijvoorbeeld. Op Sciencepalooza onthouden we ons op dit moment even van commentaar, en laten we de woorden van Scholten — en de Inspectie voor de Gezondheidszorg — voor zichzelf spreken.

Het interview met Scholten is te lezen via Blendle, of via de site van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.