solarroadways

Move over, Science Fiction: hier zijn Scott en Julie Brusaw met de toekomst. Dit koppel uit de VS — hij electrotechnisch ingenieur, zij psycholoog — was zo onder de indruk van Al Gore’s An Inconvenient Truth, dat ze aan het werk togen om de aarde te redden. Met een idee: zonnepanelen op straat.

Ruim tien jaar verder is hun eerste prototype klaar, en veelbelovend: de panelen hebben een glazen bedekking die ijzersterk is en ribbels bevat voor goede grip. Met ledlampjes kunnen alle mogelijke signalen op de wegen worden weergegeven, en verwarming zorgt ervoor dat sneeuw en ijs direct smelt. De energie die hiervoor nodig is komt direct van de zon, en dat biedt nog veel meer voordelen: electrische auto’s die direct kunnen worden opgeladen vanaf de weg, en niet alleen een energieneutrale, maar ook economisch neutrale bestrating. Dit plan, zo stellen de Brusaws, betaalt zichzelf.

In een TEDtalk in 2010 stelde Scott de wereld voor aan het idee van Solar Roadways: nerveus, genuanceerd, welbespraakt, zelf half verdwijnend in de schaduw op het podium. Niet vergelijkbaar met de wereldschokkende gaafheid van het idee. Dat kon beter, volgens de maker van het onderstaande filmpje: dit is niet zomaar een plan, dit zijn SOLAR-FREAKING-ROADWAYS!

Op den duur mogen de wegen zichzelf dan betalen, op dit moment zijn ze nog in de ontwikkelingsfase en hebben de Brusaws uw hulp nodig. Hoewel… met nog 21 dagen te gaan voor hun IndieGogo-campagne is 165% van de beoogde 1 miljoen dollar al binnen. Maar zo vreemd is dat niet: het zijn immers SOLAR-FREAKING-ROADWAYS!

UPDATE: Youtube-gebruiker Thunderf00t is wel vaker skeptisch over zaken, en heeft ook bij Solar Roadways zijn twijfels. In een bijna 30 minuten durende video legt hij onder meer uit waarom glas waarschijnlijk geen goede wegbedekking is, hoe stevig en geribbeld ook, waarom het huidige asfalt beter is voor de integriteit van een weg dan hexagonale tegels, en stelt hij vragen bij het energiegebruik van de tegels als ze ingezet zouden worden als wegverwarming:

Veel van de problemen die Thunderf00t ziet zijn echter kwesties van doorontwikkeling, issues die opgelost moeten (en kunnen) worden. Het idee van een volledig be-zonnepaneeld wegennetwerk is weliswaar nog heel ver weg, of misschien inderdaad wel onmogelijk, maar ook op parkeerplaatsen schijnt de zon!