poep

De samenstelling van de darmflora heeft een grote invloed heeft op onze gezondheid. Sinds die ontdekking staat ook poeptransplantatie weer in de medische belangstelling. Poeptransplantaties zijn behandelingen waarbij de oorspronkelijke darmflora wordt vervangen door die van een gezonde donor. Poeptransplantaties zijn vooral succesvol als behandeling tegen darminfecties en chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en colitis. Zo succesvol zelfs, dat sommige patiënten er zelf mee aan de slag gaan.

De eerste poeptransplantatie vond al plaats in 1958, toen een darminfectie veroorzaakt door de bacterie Clostridium difficile succesvol werd behandeld. Deze bacterie kan een hardnekkige infectie veroorzaken die gepaard gaat met ernstige diarree. De infectie treft vooral ouderen, die vaak na een antibioticabehandeling juist in het ziekenhuis of zelfs in de behandelkamer van de dokter met Clostridium difficile besmet raken. Alleen al in Amerika veroorzaakt de ziekte veroorzaakt door de bacterie, zo’n 14.000 sterfgevallen per jaar. Behandeling met antibiotica is in slechts 25% van de gevallen effectief.

Poeptransplantaties blijken een stuk effectiever: in 90% van de gevallen verdrijft een gezonde darmflora de Clostridium difficile infectie. Vorig jaar werd een klinische studie voortijdig gestopt omdat de behandeling zo succesvol was, dat men het onethisch vond om de controle groep niet te behandelen. Door deze succesverhalen is inmiddels vraag ontstaan naar behandeling.

Omdat er nog geen officiële richtlijnen bestaan, zijn artsen nog terughoudend om een poeptransplantatie uit te voeren. Dit heeft er in Amerika voor gezorgd dat een aantal mensen met doe-het-zelf poeptransplantatie aan het experimenteren is geslagen. De weblog “the power of Poo”  is helemaal gewijd aan doe-het-zelf poeptransplantatie. Eén van de schrijvers op deze blog vertelt het verhaal dat hij, drie dagen voor een chirurgische ingreep waarbij een gedeelte van zijn darm zou worden verwijderd, hoorde van het succes van poeptransplantaties als behandeling van Colitis ulcerosa. Daarop blies hij de operatie af en startte met een vriend een serie van geslaagde poeptransplantaties. Op de site is ook een instructie video te vinden waar een dame laat zien hoe donorpoep behandeld moet worden.

Er zijn ontwikkelingen gaande die de standaardisering van poeptransplantatie moeten vergemakkelijken. Aan de universiteit van Guelph in Canada is men er in geslaagd de belangrijkste bacteriën uit poep van een gezonde donor te isoleren en te vermeerderen. Met deze mix van een beperkt aantal bacteriën was men vervolgens in staat om geïnfecteerde personen van Clostridium difficile te genezen. Dit lijkt een eerste goede poging tot standaardisatie van de procedure. Het biedt ook de mogelijkheid om de bacteriën te verwerken in een soort probiotica-drankje. De FDA, het Amerikaanse regelgeving buro, ziet wel de urgentie van het probleem en heeft net een paar workshops over poeptransplantaties georganiseerd. Toch zal het waarschijnlijk een paar jaar duren voordat een dergelijk drankje volledig is getest en veilig bevonden. Tot die tijd zullen wanhopige patiënten het moeten doen met dappere mensen die instructievideo’s op YouTube plaatsen en informatieve weblogs bijhouden.

foto van riyoskitchen.blogspot.com