traffic

Wat zou u het meest gênant vinden om toe te geven: dat u niet zo goed kunt lezen en schrijven, of dat u niet zo goed bent met getallen? De Royal Statistical Society liet een onderzoek doen onder ruim 1000 mensen, en daar kwam – niet heel verrassend – uit dat meer mensen het gênant vinden om niet goed te zijn met lezen en schrijven, dan met getallen. Ook de overige resultaten van de Statistical Society zijn niet zozeer verrassend, als wel confronterend.

De deelnemers kregen een hele lijst vragen voorgelegd, specifiek over statistiek. De vragen liepen uiteen van vragen over het imago van statistiek, zoals de vraag hierboven. Maar ook over het gebruik van statistiek in de media (mensen waren over het algemeen niet erg enthousiast over de manier waarop kranten statistieken presenteren) en over statistiek in de politiek.

De deelnemers moesten ook een aantal vragen beantwoorden over statistische vraagstukken. Bijvoorbeeld deze: hoe groot is ongeveer de kans dat iemand in Groot-Brittannië in het komend jaar slachtoffer wordt van een verkeersongeluk? En hoe groot is ongeveer de kans dat jij zelf in het komend jaar slachtoffer wordt van een verkeersongeluk? Verbazingwekkend genoeg gaven de deelnemers bijna dezelfde antwoorden op deze twee vragen. Terwijl de kans dat iemand een verkeersongeluk krijgt toch echt veel groter is. Vergelijk het met een loterij (al is deze vergelijking wellicht wat cru): iemand zal zeker de hoofdprijs winnen, maar de kans dat jij hem wint is heel klein.

Tenslotte een leuk detail: de deelnemers gaven ook aan hoeveel vertrouwen ze hadden in verschillende beroepsbeoefenaars wanneer die praten over statistische informatie. Wetenschappers genieten gelukkig groot vertrouwen onder de deelnemers van dit onderzoek. Politici zijn daarentegen niet te vertrouwen: 54% van de deelnemers vulde voor het vertrouwen in politici in: “none at all”.

Bekijk zelf de resultaten van het onderzoek.