De verkiezingen staan weer voor de deur. Bij Sciencepalooza volgen we die natuurlijk op de voet, want wetenschap is tegenwoordig ook politiek. Meer en meer bepaalt de politieke agenda hoeveel geld er naar de universiteiten gaat, en, erger, wat de wetenschappers moeten onderzoeken. Ook heeft het vorige kabinet besloten dat ál het onderzoek “valoriseerbaar” moet zijn (lees: snel tot een toepassing kan leiden en zo geld oplevert) door samenwerking met bedrijven. Ook het onderzoek van de Neerlandicus die middeleeuwse teksten bestudeert en de bioloog die wil weten hoe cellen precies werken

Dat er bezuinigd moet worden in deze tijd is duidelijk, maar voor veel wetenschappers gaan de recente veranderingen té ver. Zij zien een deel van dit beleid graag anders, maar hoe krijgen ze dat voor elkaar? Welke partijen zijn het beste voor het wetenschappelijk klimaat in Nederland? Of moeten wetenschappers het topsectorenbeleid maar over zich heen laten komen? Is er een partij met écht hart voor fundamenteel onderzoek? Of is wetenschap ook maar een linkse hobby?

De schrijvers van Sciencepalooza hebben een aantal verkiezingsprogramma’s doorgelicht om tot een stemadvies voor de wetenschap te komen. Of juist niet, als je denkt dat wetenschap ook maar een mening is. De komende dagen zullen deze op onze website verschijnen.

Aanraders zijn ook dit artikel van Volksrant-journalist Maarten Keulemans en de wetenschappelijke stemwijzer “Kiezen met Kennis” van Kennislink.

Deel 1: Het wetenschapsbeleid van de PVV: zeer zwak
Deel 2: De VVD en de wetenschap kunnen het prima met elkaar vinden
Deel 3: D66: en nu vooruit – met de wetenschap
Deel 4: CDA: goed voor iedereen – dus ook voor wetenschappers?
Deel 5: Vrije info, ouderen én wetenschap
Deel 6: De Partij van de Arbeid – bomvol ambitieloze plannen
Deel 7: Groenlinkse wetenschap is voornamelijk duurzame wetenschap
Deel 8: De wetenschapsstandpunten van de SP: aardig, net als de rest