Zo’n drie weken geleden vond de 46e Super Bowl plaats in Indianapolis. De kans voor de New England Patriots om wraak te nemen voor de verloren finale tegen de New York Giants van 3 jaar geleden. Met zo’n 110 miljoen TV kijkers in de VS en 150.000 bezoekers aan het stadion en het nabijgelegen Super Bowl dorp is het het grootste media evenement van het jaar.

Het bleek ook een mooie kans om eens te kijken hoe het met de vaccinatiegraad (het percentage gevaccineerde mensen) staat in de VS. Die blijkt zoals verwacht dalende te zijn met een kleine mazelen epidemie bij de Super Bowl tot gevolg. Ten minste 14 mensen liepen de makkelijk te voorkomen ziekte op, waarvan er ten minste 13 later hebben aangegeven dat ze om religieuze redenen nooit gevaccineerd zijn. Nu is mazelen meestal niet zo’n heel gevaarlijke ziekte maar in sommige gevallen leidt het tot ernstige longontsteking of hersenschade met de dood als gevolg. Beter om te voorkomen dus.

De dalende vaccinatiegraad is niet een op zichzelf staand verschijnsel. Steeds meer mensen in de VS maar ook in Europa, inclusief Nederland, weigeren vaccinatie en halen dan zogenaamde experts en of studies aan die zouden laten zien dat een bepaald vaccin vreselijk gevaarlijk of zogenaamd de oorzaak van autisme zou zijn. Dat bewijs bestaat alleen helemaal niet. Dit heeft als gevolg dat ziektes waarvan we eigenlijk allang dachten dat ze geen probleem meer vormden toch weer de kop op kunnen steken. Zo is mazelen in de hele wereld weer in opkomst. Een land als Bulgarije, toch vlak om de hoek, kreeg bijvoorbeeld in 2010 te maken met meer dan 20.000 gevallen.

Nu zult u misschien denken, wat kan mij het schelen, ik ben gevaccineerd en als je niet wilt dan maar niet. Echter, mensen die vaccinatie weigeren lopen niet alleen zelf het risico om ziek te worden of te overlijden, maar vormen juist een gevaar voor mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden. In de VS is ondertussen de zoveelste vaccinatie discussie uitgebroken. Voorstanders voeren nu de Super Bowl uitbraak als bewijsstuk aan. De tegenstanders halen voor de zoveelste keer ontkrachte argumenten uit de kast die wederom door hele hordes als zoete koek worden geslikt. Zelfs in Nederland gebeurt dat nog steeds, maar niet door u, toch?