Een zeer subjectieve verzameling van de beste, slechtste en meest interessante stukken van de afgelopen dagen.
Nederlandstalig

NIEUWS

De kwestie Diederik StapelNoorderlicht - Verbijsterend, grootschalig, onbegrijpelijk – slechts enkele van de woorden uit het onderzoeksrapport over de fraude van sociaal psycholoog Diederik Stapel. De media staan er vol van, maar deze analyse roept een aantal belangrijke vragen op: over de blijkbaar onaantastbare positie die Stapel als onderzoeker had, over de onwetendheid van zijn promovendi en nog meer. Wordt ongetwijfeld vervolgd (ET).

OPINIE

nogmaals de kwestie StapelDe Volkskrant – Opiniestuk over het Rapport Stapel waar promovendus Eric Jacobs twijfelt over een gezonde wetenschappelijke omgeving in deze kwestie. Het blijft bizar dat deze fraude jarenlang heeft kunnen plaatsvinden zonder dat studenten, promovendi, post-docs, promotiecommissies etc etc niet hun twijfels hadden bij Stapels werkwijze en resultaten. (AB)

Engelstalig

NIEUWS

How Vampire Bats find VeinsThe Scientist – Een speciaal eiwit, dat infrarood kan waarnemen, helpt vampier-vleermuizen precies te lokaliseren waar een lekker warmbloedig hapje te vinden is (ET).

OPINIE

Steve Jobs and the Limits of SequencingThe Last Word on NothingNature News correspondent Erika Check Hayden suggereert dat Steve Jobs’ primaire motivatie voor het sequencen van zijn tumor niet was om zichzelf te genezen, maar om een bijdrage te leveren aan kankeronderzoek. (TV)