Een zeer subjectieve verzameling van de beste, slechtste en meest interessante stukken van de afgelopen dagen.


Nederlandstalig


NIEUWS

Do-it-yourself wetenschapChemisch Weekblad C2W - Met de iPhone-microscoop en de e-petrischaal kun je van oude mobiele telefoons je eigen miscroscopen bouwen. De foto-apparatuur in telefoons is goed genoeg om tot op celniveau gedetailleerde foto’s en filmpjes te maken. Leuk voor de thuis-wetenschapper en misschien toepasbaar voor onderzoek in ontwikkelingslanden. (ET)

De kunst van het liegen – Leer hoe je het doet. En kom erachter dat je sommige spieren in je gezicht niet onder controle hebt, en dat die jouw echte gevoelens verklappen. Leuke reportage van Labyrint (MW)

Afgewezen in Nederland, in België gepromoveerd - Een opzienbarende promotie bij de Vrije Universiteit Brussel. Het proefschrift van Marcoen Cabbolet, over een allesomvattende theorie gebaseerd op de aanname dat antimaterie wordt afgestoten door het zwaartekrachtsveld van gewone materie, was namelijk in 2008 afgewezen in Nederland. Nu is hij summa cum laude gepromoveerd. (YM)

Engelstalig


NIEUWS

Strands of life: 5 short films on physiology and medicine: Nature News- 5 films gemaakt ter ere van de Nobelprijsuitreiking met wetenschappers over hot topics in de geneeskunde. (ET)

Faroe Islands to be the first to sequence an entire nation: BioNews – DNA van alle 50.000 inwoners van de Faroe eilanden zal in de komende vijf jaar volledig gesequenced (=afgelezen) worden. De mensen krijgen geen persoonlijk DNA-rapport, maar de resultaten worden wel gekoppeld aan hun medische rapporten, en zijn in te zien door hun arts. (TV)