Fraude in Nederland, de vrije wil en een dodelijk virus
Verschenen in Nieuws, wetenschap van het web
Nederlandstalig
OPINIE
‘Universiteiten en subsidieverstrekkers moeten fraude aanpakken’ – Volkskrant – Een nogal onnozel stuk over Diederik Stapel en fraude in de wetenschap
‘Schooluniform geeft slechts een illusie van gelijkheid’ – Volkskrant – Het heil en onheil van schooluniformen in Nederland. Wel of niet doen?
NIEUWS
Nieuwe vondst werpt licht op menselijke evolutie – EOS/Weetlogs – Een nieuwe archeologische vondst wijst op gedeelde afkomst mens en aap.
De boekhouder van het heelal – Noorderlicht – Erik Verlinde over de ‘Big Bang’, snaartheorie, zes dimensies, zwarte gaten en heilige huisjes
Engelstalig
OPINIE
Work ethic: The 24/7 lab – Nature – Arts én onderzoeker en een werkweek van 140 uur; gezond of een recept voor waanzin? Zie ook het stuk hier op sciencepalooza
Neuroscience vs philosophy: Taking aim at free will – Nature – Bestaat vrije wil nu wel of niet, en wat is het eigenlijk?
NIEUWS
One Sperm Donor, 150 Offspring – The New York Times – Eén man, 150 kinderen…
Straight Talk about Vaccination - Scientific American – De gevaren en voordelen van vaccinatie
Contagion – The New York Times – Nieuwe film met sterrencast (o.a. Matt Damon, Gwyneth Paltrow en Kate Winslet) over een uitbraak van een zeer besmettelijk en dodelijk virus. Gaat dat zien!
16.09.2011
10:50
@rolf: http://www.sciencepalooza.nl/2011/09/de-wetenschapper-is-geen-wielrenner/
13.09.2011
16:56
Nou ja, ik keek een beetje op van de uitspraak “nogal onnozel” zonder dat ik als lezer kom te weten wat er onnozel aan het stuk is – ik kon me er over het algemeen wel in vinden. Onder andere dat de toenemende competitie in de wetenschap in de hand werkt dat mensen de kantjes eraf gaan lopen wat de ethiek betreft. Daar is Stapel trouwens geen voorbeeld van, hij zat bij mijn weten stevig in het zadel en had weinig reden om zo volledig de resultaten uit zijn duim te zuigen. Daarnaast gaat het ronduit verzinnen van gegevens natuurlijk veel verder dan ‘de kantjes eraf lopen’ – behalve onethisch is het ook vreselijk dom wat hij heeft gedaan. Maar er bestaan meer onethische praktijken in de wetenschap dan alleen regelrechte fraude. Een outlier extra weglaten om je P-waarde iets hoger te krijgen bijvoorbeeld, of een tekortkoming in je experimentele opzet verzwijgen, of een goede vriend als referee van je paper voordragen. Het kan het verschil maken tussen een top-journal en een lager journal. En in het tenure track systeem, dat veel universiteiten tegenwoordig hebben, kan dat het verschil uitmaken tussen je baan behouden of opkrassen. De Zwitserse econoom Bruno Frey heeft er een vlammend stuk over geschreven (http://www.iew.uzh.ch/wp/iewwp512.pdf) dat ik erg kan aanraden.
13.09.2011
16:13
@Rolf – Er zijn heel wat stukken op sciencepalooza te vinden die het onderwerp fraude in de wetenschap behandelen. Maar wees niet teleurgesteld, a.s. vrijdag doet sciencepalooza een poging om iets relevants over deze affaire te zeggen.
Maar Rolf, heb jij nog iets zinnigs te melden over deze frauduleuze gebeurtenis? Daar zijn we zeer geïnteresseerd in!
13.09.2011
15:02
“Een nogal onnozel stuk over Diederik Stapel en fraude in de wetenschap.”
En, redactie, hebben jullie zelf nog iets zinnigs te melden over de Stapel-affaire?