chickenfarm

Al eerder schreef Bregje voor deze site een verhelderend betoog over de dilemma’s rondom de megastallen in Nederland, dilemma’s die duidelijk niet simpel en intuitief op te lossen zijn. Bregje legt in haar verhaal vooral uit dat de megastallen een effect zijn van onze grote behoefte aan vlees, en vraagt zich af waar precies de verantwoordelijkheden liggen in de aanpak van het megastallen-probleem:

Protest tegen intensieve veehouderij zou dus moeten beginnen bij het drastisch terug schroeven van onze vleesconsumptie. Deze verantwoordelijkheid ligt in de eerste plaats bij de consument, want in het geval van vlees is er geen excuus om naar anderen te wijzen. Je hebt vlees niet nodig, er zijn genoeg alternatieven en alle negatieve gevolgen van de intensieve veehouderij komen dus direct op het bord van de vleeseter.

Het probleem is nog steeds zeer actueel, en de maatschappelijke discussie wordt voortgezet. Van de hand van landbouwkundige Louise O. Fresco verscheen afgelopen week een scherp weblog op de site van NRC, waarin ze op klassiek Frescoaanse wijze de strijd aangaat met onze antropomorfische aannames.

In vergelijking met andere landen is de Nederlandse intensieve vleessector niet alleen een van de meest concurrerende ter wereld, maar ook een van de schoonste en meest diervriendelijke en hij heeft een groeiend alarmsysteem voor gezondheidsrisico’s. Nederland is ook een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld, waar belangen voortdurend botsen. Tenzij de politiek alle intensieve veehouderij wil verbieden, is de weg vooruit die van innovatie, van minder en andere stallen, als gesloten systeem waar broeikasgassen, chemicaliën, water en ziektekiemen niet in de omgeving komen en waar de geproduceerde afval en warmte worden gebruikt voor energieopwekking. Naar kleinschalige productie is geen weg terug, vanwege het gebrek aan arbeid, dierenwelzijn, de prijs en de gezondheidsproblemen.

Het stuk is een must-read voor iedereen die geinteresseerd is in de toekomst van de intensieve veehouderij, en waardering heeft voor een nuchtere, wetenschappelijke benadering van maatschappelijke problemen.

 

Foto: Mega-kippenstal in Florida, door Larry Rana, via Wikimedia Commons