Reken de kansen een keer door, en je weet waarom je niet mee hoeft te doen aan de loterij. Ben je statisticus? Reken dan de kansen een keer door, realiseer je dat de loten ook maar door een computer gemaakt worden en kraak de achterliggende systematiek. Mohan Srivastava deed het en vond een methode om met 90% zekerheid van te voren aan een lot te zien of je prijs hebt.

Srivastava zegt dat het hem niet te doen was om het geld, maar om te laten zien dat de loterij ons ook maar voor de gek houdt. Hij had zelf toevallig als grap een kraslot cadeau gekregen; een lot dat werkt als een soort mix van boter-kaas-en-eieren en bingo. Je krijgt acht boter-kaas-en-eieren roosters vol met getallen. Daarnaast kras je zelf een lijst getallen open. Als drie van die getallen op een rij voorkomen in het boter-kaas-en-eieren gedeelte, dan win je een geldbedrag, ergens tussen 3 en 50000 dollar.

Srivastava won in eerste instantie met zijn lot maar 3 dollar, maar berekende dat hij dagelijks ongeveer 600 dollar winst kon maken als hij zich fulltime zou storten op het kopen en krassen van loten. Hij realiseerde zich namelijk dat de getallen op de loten misschien random leken, maar dat zeker niet konden zijn. Een loterij kan het zich namelijk niet permitteren om zijn winst af te laten hangen van kans. Er moet precies van te voren bepaald worden hoeveel mensen winnen, en welke prijzen. Zo blijven de inkomsten van de loterij groter dan het geld dat uitgekeerd moet worden aan de winnaars.

De methode

De loterij heeft dus een systeem om de getallen op de loten te bepalen. Welke? Nou, bedacht Srivastava, op een lot zijn 72 cijfers te zien (8 boter-kaas-en-eieren roosters van elk 9 vakjes). Dat zijn cijfers van 1 tot 39, dus is het onvermijdelijk dat sommige cijfers meerdere keren voorkomen. En als ze meerdere keren voorkomen is de kans groter dat je met die cijfers een paar getallen op rij hebt staan (waardoor je wint). Een slimme loterij zorgt dus dat juist de cijfers die meerdere keren in de boter-kaas-en-eieren roosters voorkomen niet ook open gekrast worden.

Na een kleine steekproef met enkele krasloten bleek het omgekeerde ook het geval: als er drie cijfers op een rij staan die precies één keer op de hele kaart voorkomen, staan juist die cijfers ook vaak onder het krasgedeelte. En dat geeft een prijs.

Samengevat: ga naar de winkel, bestudeer de zichtbare cijfers op het lot en noteer per cijfer hoe vaak die op de hele kaart voorkomt. Omcirkel dan alle cijfers die maar één keer voorkomen. Drie omcirkelde cijfers op een rij geven bijna gegarandeerd een prijs.

Delven naar grondstoffen

Of het moeilijk was het om dit systeem te vinden? “Niet bepaald,” zegt Srivastava, “in mijn dagelijks leven doe ik bijna hetzelfde.” Hij brengt als consultant advies uit over het delven naar grondstoffen. Als er bijvoorbeeld op een aantal plekken dicht bij elkaar goud wordt gevonden, weet je niet meteen hoeveel er daar verder te vinden is. De plekken waar goud gevonden is, zijn echter niet alleen op toeval gebaseerd. Daar zit een systeem achter. En dus kun je aan de hand van de vondsten een redelijke inschatting maken van hoe lucratief het is om daar verder te gaan zoeken.

Srivastava overwoog even zijn baan als consultant op te geven om slapend rijk te worden van de loterij. Maar in plaats daarvan schreef hij een brief aan de loterij. Ze geloofden hem niet. Vervolgens kocht hij 20 loten en verdeelde ze zonder ze open te krassen in stapeltjes van winnende en niet winnende loten, die hij opstuurde naar de loterij. Toen geloofden ze hem wel: 19 van de 20 loten waren correct voorspeld. De volgende dag waren alle krasloten uit de winkels gehaald.