In januari was ik voor een paar dagen in New York waar ik toevallig in de New York Public Library op 42nd street en 5th Avenue net om de hoek van Grand Central terecht kwam. Daar liep ik tegen de tentoonstelling ‘Radioactive; Marie and Pierre Curie, a tale of love and fallout’ aan van Lauren Redniss.

Een mooie en bovendien gratis (!) tentoonstelling over de ontdekking van radioactiviteit door Nobelprijswinnaars Marie en Pierre Curie. Het verhaal speelt zich af rond het einde van de 20ste eeuw en vertelt over de schoonheid en het gevaar dat verbonden zat aan deze wereldschokkende ontdekking.

Ook wordt het persoonlijke verhaal van de Curie’s vertelt. Hoe Pierre doodziek van stralingsziekte uiteindelijk bij het oversteken van rue Dauphine in Parijs wordt overreden door paard en wagen en hoe daarbij z’n schedel letterlijk wordt open gekraakt. Dat de familie 5 Nobelprijzen (!) in ontvangst mag nemen en dat de jongste dochter Eve zichzelf een grote mislukkeling vindt omdat ze daar geen deel van uitmaakt. En tenslotte over het dramatische liefdesleven van Marie, na de dood van Pierre, met de getrouwde oud-student van Pierre, Paul Langevin.

De tentoonstelling loopt nog tot 17 April, dus ben je in New York laat het dan niet aan je voorbij gaan.

Als voorproefje hieronder een animatie door Maayan Tzuriel gebaseerd op de tekeningen van Lauren Redniss in ‘Radioactive’.