Overal worden we platgegooid met lijstjes, ook in de wetenschap: Nature heeft er een, Science heeft de “2010 Breakthrough of the Year”, “Top-10 ScienceNOWs” en doet er nog een schepje bovenop met de beste “Insights of the Decade”. Wat vinden de auteurs van Sciencepalooza? Dit jaar beknopte en uitgebreide lijstjes, voor een kwartier verdwalen op internet of een 10sec quick-fix…Pleuni Pennings schuift de laatste oliebol aan de kant.

 

 

 

Het beste van 2010…

Website
Creaturecast is een website van een onderzoeksgroep van Brown University (Providence, Rhode Island). De blog bestaat vooral uit hele leuke filmpjes. Mijn favoriet is deze:

Televisie
Big Bang Theory. De amerikaanse sitcom gaat over vier ontzettend nerderige natuurkundigen en hun blonde buurvrouw. Erg grappig en soms herkenbaar!

Boek
Logicomix. Eigenlijk al uit 2009, maar ik heb het pas in 2010 gelezen. Mooi stripboek over Bertrand Russell, wiskunde en filosofie.

Persoonlijk
Het beste van 2010 was voor mij zonder twijfel het beginnen van een nieuw onderzoeksproject. Ik pas nu kennis uit de populatiegenetica toe op de evolutie van resistentie in HIV.

Het Slechtste van 2010…

Paper
Een paper over de frequentie van resistentie mutaties in een HIV patient voordat hij/zij antiretrovirale medicijnen neemt in het respectabele tijdschrift Journal of Virology. De auteurs en reviewers realiseren zich niet dat het belangrijkste resultaat van het paper al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw bekend is! Dit resultaat wordt in Wikipedia in 10 regels uitgelegd.
Arbeidsmarkt
Wetenschap wordt vooral gedaan door jonge onderzoekers op tijdelijke contracten die hopen ooit een vaste baan te krijgen aan de universiteit, terwijl oudere wetenschappers veel tijd kwijt zijn met beursaanvragen schrijven en iedere paar  jaar nieuw personeel opleiden. Deze situatie is niet goed voor de wetenschap en de wetenschappers, oud en jong. Zie hier

Schandaal
Waren er dit jaar meer schandalen dan andere jaren? Ik herinner me vooral het verhaal rond Marc Hauser, een Harvard professor, die data zou hebben gefabriceerd! Het verhaal is aan het rollen gekomen doordat mensen in zijn lab ruzie met hem kregen omdat ze zijn interpretatie van een experiment niet geloofden en het nog eens wilden doen.

Waar hoop ik op in 2011…

Op inspirerende interacties met collega’s ver en dichtbij, op originele en ambitieuze wetenschap, interessante meetings en blogs die tot nadenken aanzetten. Bovendien hoop ik dat het ons, Nederlanders, lukt om optimistisch en ondernemend te blijven (of te worden) ook als we van de regering niet de steun krijgen die we verwachten.