hotchick

Dat Mark Zuckerberg dagelijks met zijn handen door onze privéinformatie graait weten we nu wel, maar wat hij uiteindelijk met deze informatie gaat doen (of al doet) is nog steeds een groot raadsel. Facebook staat immers niet bekend om openheid van zaken, tenminste niet als het facebook zelf aangaat.

Dit in grote tegenstelling tot een andere social networking en dating site, OKCupid, die de grote rijkdom aan gegevens in hun database gebruikt voor… statistische testjes. Niet voor de verkoop, maar voor publicatie op hun eigen weblog, geheel wetenschappelijk verantwoord, zoals duidelijk blijkt uit het taalgebruik:

This is a pretty crazy result, but every time we ran the numbers—changing the constraints, trying different data samples, and so on—it came back to stare us in the face. In plain scientific terms, it was like a baby we were trying to drown had somehow grown gills. (This happens all the time in China.)

Hoe komisch ook, OKCupid komt daadwerkelijk met interessante gegevens uit de bus, waar je als onvrijwillig single stiekem best wat aan hebt. Voor hen die de digitale snelweg gebruiken voor het scoren van partners geeft OKCupid bijvoorbeeld een spoedcursus profielfoto maken, gebaseerd op welk type foto’s statistisch meer reacties oproept, ongeacht het subject. Met wat interessante weetjes als bijgerecht: iPhone gebruikers hebben bijvoorbeeld meer sekspartners dan zij die met een Blackberry of een Android aanrommelen.

Afgelopen maandag werd een blogpost geplaatst die net even wat verder ging dan ‘tips voor de internetdater’. Temidden van het inmiddels bekende recept ‘welke profielfoto krijgt het meeste aandacht’ ontvouwde zich een waar sociologisch fenomeen. De conclusie: hoe meer de meningen over (het uiterlijk van) een persoon verschillen, hoe meer aandacht zij(hij) krijgt. In de taal van OKCupid:

If someone doesn’t think you’re hot, the next best thing for them to think is that you’re ugly.

Op de site zelf wordt het allemaal net even wat duidelijker (en leuker) uitgelegd dan ik hier zou kunnen doen. En als u daar toch bent, vergeet niet te letten op de weetjes aan de zijlijn: wist u bijvoorbeeld dat 10% van de vrouwen* denkt dat de aarde groter is dan de zon?

Een leuke ijsbreker, voor het volgende feestje!

*) Van de vrouwen op OKCupid die die betreffende survey hebben ingevuld, natuurlijk. NATUURLIJK.

 

Foto door LyndaSanchez op Flickr, met Creative Commons licentie (BY-NC 2.0).