Ik kan altijd erg smullen van mensen die visies hebben en deze op het podium goed kunnen verwoorden. Een van de platvormen die het mogelijk maakt dat je zulke praatjes kunt volgen vanuit je huiskamer is TED (zie Pleuni’s en mijn eerdere blog hierover). Nu heb ik weer zo een mooie site ontdekt, namelijk die van de RSA- de Royal Society of Arts. Iedere week nodigen ze sprekers uit, toegankelijk voor eenieder. Nou is Engeland een beetje ver weg, maar gelukkig kun je de praatjes ook op internet volgen. De onderwerpen zijn voornamelijk maatschappelijk getint: er komen vooraanstaande Psychologen, Filosofen, maar ook politici, en mensen uit bedrijven te woord.

Nou is mijn tijd beperkt en zijn sommige praatjes best lang. En een groot nadeel van de video-opnames is voor mij dat je de sfeer niet voelt. Hierdoor is het voor mij lastig om me een half uur lang op gesproken woord te concentreren – ondanks dat ik het door mijn beroep (=onderzoeker) gewend ben om urenlang naar praatjes te luisteren. En voor mensen als mij heeft de Royal Society iets ontzettend gaafs bedacht: RSA animate.

Een praatje laat de hoogtepunten van het betoog in 10 minuten zien. En wat deze samenvatting zo speciaal maakt is dat het gesproken woord wordt begeleid door ‘live’ getekende striptekeningen die ontzettend geestig zijn. Je zintuigen worden zo dubbel geprikkeld en je blijft veel beter bij de les.

Voor mij had het hetzelfde effect die beleef als ik een praatje ‘life’ kan volgen. Opeens zijn de subtiele verwijzingen terug die een betoog levendig maken. De strip vervangt nu de fijne details die anders worden overgebracht via stemgebruik en lichaamstaal van de spreker.
Hier een voorbeeld van het betoog van Sir Ken Robinson, een bepleiter van meer creativiteit in het onderwijs. Zie en oordeel zelf!

YouTube Preview Image