Ik kan altijd erg smullen van mensen die visies hebben en deze op het podium goed kunnen verwoorden. Een van de platvormen die het mogelijk maakt dat je zulke praatjes kunt volgen vanuit je huiskamer is TED (zie Pleuni’s en mijn eerdere blog hierover). Nu heb ik weer zo een mooie site ontdekt, namelijk die van de RSA- de Royal Society of Arts. Iedere week nodigen ze sprekers uit, toegankelijk voor eenieder. Nou is Engeland een beetje ver weg, maar gelukkig kun je de praatjes ook op internet volgen. De onderwerpen zijn voornamelijk maatschappelijk getint: er komen vooraanstaande Psychologen, Filosofen, maar ook politici, en mensen uit bedrijven te woord.
Nou is mijn tijd beperkt en zijn sommige praatjes best lang. En een groot nadeel van de video-opnames is voor mij dat je de sfeer niet voelt. Hierdoor is het voor mij lastig om me een half uur lang op gesproken woord te concentreren – ondanks dat ik het door mijn beroep (=onderzoeker) gewend ben om urenlang naar praatjes te luisteren. En voor mensen als mij heeft de Royal Society iets ontzettend gaafs bedacht: RSA animate.
Een praatje laat de hoogtepunten van het betoog in 10 minuten zien. En wat deze samenvatting zo speciaal maakt is dat het gesproken woord wordt begeleid door ‘live’ getekende striptekeningen die ontzettend geestig zijn. Je zintuigen worden zo dubbel geprikkeld en je blijft veel beter bij de les.
Voor mij had het hetzelfde effect die beleef als ik een praatje ‘life’ kan volgen. Opeens zijn de subtiele verwijzingen terug die een betoog levendig maken. De strip vervangt nu de fijne details die anders worden overgebracht via stemgebruik en lichaamstaal van de spreker.
Hier een voorbeeld van het betoog van Sir Ken Robinson, een bepleiter van meer creativiteit in het onderwijs. Zie en oordeel zelf!

16.12.2010
12:06
Neem dit concept, pas het toe op biologie in het algemeen…probeer een hele goede tekenaar te vinden & je kunt heel leuk werk doen…óf je moet wetenschapper zijn die toevallig heel goed kan tekenen !!
Ik zal TED eens op mijn feestje uitnodigen!
13.12.2010
21:24
Hoi Monika,
Nou, enerzijds is het misschien wel een gave, maar anderzijds is het toch vooral een kwestie van veel oefenen. Ik denk niet dat het zo speciaal is, zo zullen er veel mensen zijn, die een boek beter vinden, dan de film in de bioscoop van hetzelfde boek. Dezelfde verbeelding die deze mensen gebruiken bij het lezen van een boek, gebruik ik ook als ik naar de radio luister, of het praatje van Ken Robinson.
13.12.2010
03:49
Stoer!
Overigens snap ik dat het bewuste praatje zonder animatie erg lastig te volgen is, jemig wat praat die man snel en zonder al teveel artikulatie.
12.12.2010
18:56
briljant!
12.12.2010
16:13
Richard- dat is een fantastische gave- je eigen films af te draaien in je hoofd! Gelukkig hebben ze ook voor mensen als mij wat hulpjes en gaan anderen hun fantasie erop los. Ik associeer er natuurlijk ook op los,toch werkten voor mij de animaties heel goed.
Je hebt wel een punt dat je er passief van wordt en minder je eigen associaties je gang laat gaan.
Dank voor de tip van het radioprogramma- daar ga ik zeker eens naar luisteren!
12.12.2010
12:32
Wat een leuke clip, Monika!
Voor mij is deze clip echter heel erg herkenbaar. Als ik namelijk naar de radio luister, maak ik er in mijn hoofd plaatjes bij, zodat het heel erg op een film lijkt. Maar het is een film die je deels zelf gemaakt hebt, en dat geeft veel voldoening. Ik luister voor ontspanning dan ook liever naar de radio, dan dat ik tv kijk. Een programma waar ik graag naar luister, is de podcast van Melvyn Bragg’s ‘In our Time’ http://www.bbc.co.uk/radio4/features/in-our-time/