Overal worden we platgegooid met lijstjes, ook in de wetenschap: Nature heeft er een, Science heeft de “2010 Breakthrough of the Year”, “Top-10 ScienceNOWs” en doet er nog een schepje bovenop met de beste “Insights of the Decade”. Wat vinden de auteurs van Sciencepalooza? Dit jaar beknopte en uitgebreide lijstjes, voor een kwartier verdwalen op internet of een 10sec quick-fix…Vlijmscherp gaan we 2011 in met de bijdrage van Fedde Groot

 

 

 

Het beste van 2010…

Engelse artsen beginnen zich eindelijk te realiseren dat homeopathie ECHT onzin is en proberen de overheid ervan te overtuigen dit ‘krachtig geschud suikerwater’ niet meer te vergoeden.

Het Slechtste van 2010…

Sommige politici durven de kiezer vervolgens niet tegen de haren in te strijken en schuiven de verantwoordelijkheid af.

Waar hoop ik op in 2011…

…Dat lijkt me evident…
Het gaat me niet eens echt om verspild belastinggeld (UK) of verzekeringsgeld (NL) (hoewel smarties goedkoper zijn). Geld, Schmeld. Het gaat om het vertrouwen tussen een patiënt en diens arts. Patiënten kunnen erop vertrouwen dat artsen middelen voorschrijven waarvan in goed gecontroleerde trials is aangetoond dat ze beter werken dat een placebo. (placebo = suikerpil = homeopathie. En dus is nog nooit succesvol aangetoond dat homeopathie beter is dan een placebo. Gek hè?)

Dus als u -heaven forbid- een ernstige ziekte krijgt, dan krijgt u niet water voorgeschreven. Daar kunt u op vertrouwen. Het is daarom van groots belang deze schijnverbintenis tussen homeopathie en reguliere geneeskunde te verbreken. (Door het niet meer te vergoeden, en het gebruik van het begrip ‘alternatieve geneeskunde’ te verbieden. Dit suggereert namelijk dat suikerwater een valide alternatief vormt voor geteste medicijnen).

Vrijheid, blijheid. Als u zich lekker voelt door een kuurtje suikerwater, prima! Dat kan en mag, en dat ligt waarschijnlijk aan het het placebo-effect dat ik niet in twijfel trek (maar waar het hier niet om gaat). Maar u zelf moet de prijs betalen. Niet alleen financieel (als het aan mij zou liggen), maar ik vrees ook lichamelijk. Want het zal uw kanker, griep of AIDS niet genezen. Dat is een feit, en daar kunt u op vertrouwen.