drosophilas

Overal worden we platgegooid met lijstjes, ook in de wetenschap: Nature heeft er een, Science heeft de “2010 Breakthrough of the Year”, “Top-10 ScienceNOWs” en doet er nog een schepje bovenop met de beste “Insights of the Decade”. Wat vinden de auteurs van Sciencepalooza? Dit jaar beknopte en uitgebreide lijstjes, voor een kwartier verdwalen op internet of een 10sec quick-fix…Hier het lijstje van Barbara Vreede

 

 

 

 

Het beste van 2010

2010 was voor mij het jaar van citizen science. André en Eva schreven er eerder stukjes over voor de Groene Amsterdammer: als leek kan je de wetenschap helpen door testjes te doen, vogels te scoren, of met competitieve eiwitorigami. Allemaal hartstikke tof, maar het mooiste experiment volgens mij werd toch wel opgezet door een actiegroep in Engeland die de onzin van homeopathie aan de kaak wilde stellen. Om te testen in hoeverre er werkende stoffen in de dure potjes suiker en flesjes water zaten, namen demonstranten massaal enorme overdoses pillen in.

Het is wellicht onnodig te melden dat de actievoerders de test allemaal hebben overleefd.

Het slechtste van 2010

Het zou natuurlijk verleidelijk zijn om het arseen-fiasco hier maar weer te recyclen nu we het over slechte wetenschap hebben, maar slechte wetenschap gaat verder dan wat er in het lab gebeurt. Domme beslissingen die effecten hebben voor de wetenschap vallen hier wat mij betreft ook onder, en één van de vreemdste beslissingen die het afgelopen jaar genomen is, viel op 1 april. Het was helaas geen grap. De uitspraak van de International Commission on Zoological Nomenclature kan mogelijkerwijs tot gevolg hebben dat het fruitvliegje, misschien wel het belangrijkste modelorganisme voor de genetica, zijn naam kwijt raakt. Sinds jaar en dag staat het beestje bekend onder de naam Drosophila melanogaster, maar nu er vraagtekens zijn geplaatst bij de stamboom van het vliegje zou het zomaar kunnen gebeuren dat hij in een groep terecht komt met een andere geslachtsnaam. Daar was een petitie tegen ingediend door een groep biologen, maar die is door de ICZN afgewezen.

Alleen al in 2010 zijn duizenden artikelen verschenen waarin Drosophila melanogaster werd genoemd. Als je bedenkt dat deze vlieg al sinds het begin van de vorige eeuw wordt gebruikt als onderzoeksmodel kun je nagaan wat een effect een mogelijke naamsverandering kan hebben op wetenschappelijke literatuur en databases.

Waar hoop ik op in 2011

Ik heb zin in 2011, maar ik ben er ook een beetje bang voor, en dat is puur persoonlijk. Dit wordt namelijk het jaar dat mijn promotieonderzoek zou moeten worden afgerond. Hoezeer ik ook probeer voorspellingen te doen over de directe toekomst van mijn vakgebied, of zelfs daaromheen, de tunnelvisie die inherent is aan het naderen van de eindstreep staat mij niet toe meer te zien dan de experimenten die gepland staan, de artikelen die geschreven moeten worden, en de vele discussies die daar ongetwijfeld mee gepaard zullen gaan. Ik zie uit naar de nachten in het lab, de frustraties, de stress, en hopelijk de gave, spannende, en misschien wel onverwachte ontdekkingen, en beloof bij dezen een traditie hoog te houden en bij het beëindigen van de hele zaak een mooie samenvatting op dit blog te zetten.