Overal worden we platgegooid met lijstjes, ook in de wetenschap: Nature heeft er een, Science heeft de “2010 Breakthrough of the Year”, “Top-10 ScienceNOWs” en doet er nog een schepje bovenop met de beste “Insights of the Decade”. Wat vinden de auteurs van Sciencepalooza? Dit jaar beknopte en uitgebreide lijstjes, voor een kwartier verdwalen op internet of een 10sec quick-fix… Zo op de oudejaarsochtend het lijstje van Charlotte Vlek.

 

 

 

Het beste van 2010…

De vrijspraak van Lucia de B. was voor mij het beste van 2010. Het was een nogal wiskundig getinte veroordeling geweest, waarover niemand het eens kon worden. Allerlei statistische berekeningen vlogen ons sinds 2003 om de oren, en de belangrijkste les was eigenlijk: het gaat niet om juiste of onjuiste berekeningen, maar om de interpretatie. En in die interpretatie is helaas iets misgegaan. Zie ook het uitgebreide stuk dat ik hier eerder over schreef. Ik ben in elk geval opgelucht dat er aan deze gerechtelijke dwaling nu definitief een einde is gekomen.

Het slechtste van 2010…

Misschien niet het slechtste, maar wel het meest jammerlijke van 2010: Grigori Perelman weigerde de miljoen dollar prijzengeld die hij kreeg voor het oplossen van een van de Millennium Prize Problems. Wat dat probleem precies inhield, beschreef ik eerder hier. Volgens de Guardian barricadeerde Perelman de deur van de flat in Sint Petersburg waar hij met zijn moeder en zijn zus woont, om maar geen journalisten te woord te hoeven staan. Eerder weigerde hij al de Fields Medal, de ‘Nobelprijs van de wiskunde’, naar verluidt omdat hij de jury niet intelligent genoeg vond om hem de prijs toe te kennen.

Waar hoop ik op in 2011…

Dit jaar heb ik echt iets moois om op te hopen: dat P ongelijk is aan NP. Deze zomer werd een bewijs gepubliceerd voor dit beruchte probleem uit de logica/theoretische informatica, waar ik toen maar wat graag een stukje over schreef. Dit is namelijk een fundamenteel vraagstuk uit mijn eigen vakgebied, de wiskundige logica. Het liefst had ik de publicatie van dit bewijs meteen bij het beste van 2010 opgeschreven, maar dan had ik het ook bij het slechtste van 2010 moeten zetten. Er is namelijk een boel kritiek op geleverd, en nog steeds is niet duidelijk of het bewijs nou klopt of niet. Daarom hoop ik hartgrondig dat het bewijs in 2011 inderdaad zal blijken te kloppen. Dat zou de wereld in mijn ogen een stuk mooier maken.