Een dwalende geest is een ongelukkige geest
Verschenen in Columns en Opinie, de Groene Amsterdammer, Focus, Nieuws
Lekker even sciencepalooza lezen dacht u wellicht terwijl u er even goed voor ging zitten. Maar de kans dat u de concentratie op kan brengen om ongestoord van deze heerlijke site te genieten is niet zo groot. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat op de momenten dat u zich niet volledig op het lezen concentreert een beetje ongelukkiger wordt.
Wanneer we ons brein maar voor een gedeelte gebruiken dwaalt het gemakkelijk af naar de vakantie van vorig jaar of een probleem dat we maar niet op kunnen lossen. Het vermogen om ons een voorstelling te maken van iets dat zich niet daadwerkelijk ter plekke afspeelt geeft mensen de mogelijkheid zich in te leven in anderen. De Harvard-onderzoekers Killingsworth en Gilbert vroegen zich af of er ook negatieve gevolgen zitten aan die menselijke eigenschap, en of we gelukkiger worden van een dwalende geest.
Hiervoor ontwierpen ze een iPhone web applicatie (www.trackyourhappiness.org) die proefpersonen dagelijks op willekeurige tijden vragen voorschotelde met betrekking tot de activiteit die ze op dat moment uitoefenden, hoe ze zich voelden en of hun gedachten volledig bij de activiteit waren. Een ontkenning op de laatste vraag leidde tot een extra vraag; waren hun gedachtes afgedwaald naar een prettige, neutrale of onplezierige plek?
Niet geheel onverwacht blijkt dat sex de activiteit is waar we ons veruit het gelukkigst bij voelen. Andere goed scorende activiteiten zijn sporten, converseren en muziek luisteren, en tot de slechtst scorende activiteiten behoren reizen naar het werk, werken zelf en persoonlijke verzorging. Behalve bij sex, waarbij het brein maar in 10% van de gevallen afdwaalt, dwaalt het bij alle andere activiteiten gemiddeld 47% van de tijd af. De kans is dus groot dat u tijdens het lezen van dit artikel al een aantal keer zomaar aan iets totaal anders heeft zitten denken, alhoewel dat natuurlijk ook aan dit artikel kan liggen.
Probeer die afdwalingen nog even terug te halen en beoordeel hoe u zich daarbij voelde. Wellicht kom u tot dezelfde conclusie als de onderzoekers en was u tijdens het afdwalen over het algemeen minder gelukkig. Voor de proefpersonen gold dat neutrale en negatieve dwalingen leidden naar een substantieel ongelukkiger gevoel, en zelfs positieve dwalingen maakten niet gelukkiger dan wanneer de volledige aandacht uitging naar de activiteit van het moment.
Doordat gedachtes en gevoelens bij de proefpersonen gedurende de dag werden gemeten konden de onderzoekers bepalen dat een dwalende geest naarmate de dag vorderde vaker gevolgd werd door een ongelukkiger gevoel. Bovendien bleken de proefpersonen die het vaakst afdwaalden aan het einde van de studie het meest ongelukkig. Uitgemaakte zaak dus; een dwalende geest is een enkeltje depressie. Maar zo simpel is het niet. Eerder onderzoek laat namelijk zien dat juist wanneer het brein de vrije loop krijgt en zonder beperking kan dwalen, het met de meest creatieve oplossingen op de proppen komt.
Wel of niet dwalen blijft een onbeantwoorde vraag. Misschien zorgt een dwalende geest op de lange termijn wel voor een groter geluksgevoel, terwijl het op de korte termijn een indicatie is voor een slechte gemoedstoestand? Voor heel wat geloofsovertuigingen is vooral dat laatste ouwe koek. Zowel de bijbel, Boeddha als de Beatles wijzen erop dat geluk te vinden is door te leven in het hier en nu. Een prachtige verwijzing komt van Kalidasa uit het Sanskriet: “Aanschouw deze dag! Want het is het leven[…]; In zijn kortstondigheid liggen alle waarheden en werkelijkheden van het bestaan besloten[…]; Want gisteren is slechts een droom. En morgen slechts een visioen[…]; Aanschouw daarom zorgvuldig deze dag!”
25.11.2010
14:46
@Lucas De groep was redelijk heterogeen. En je hoeft niet direct je status door te geven. Je hoeft dus niet je activiteit te onderbreken en kan dit naderhand doen.
Ik heb me ook geregistreerd en het geeft mooie grafiekjes.
http://www.trackyourhappiness.org
Aanrader!
25.11.2010
10:45
Ha, dit geniale bericht was ik ook al tegengekomen om over te twitteren. Zie URL.
De vraag blijft, wat zegt het over de proefpersonen dat ze tijdens de sex hun iphone pop-up beantwoordden? Eigenlijk had er bij de omschrijving van het onderzoekscohort nog gemeld moeten worden dat het onderzoek verricht was onder een paar duizend mannelijke nerds, want ik kan me niet voorstellen dat er veel huisvrouwen zo pro-actief met de apps in de weer zijn gegaan dat ze dit ding hebben gedownload om vervolgens tijdens het pitgluren te melden dat ze eigenlijk aan schoenen kopen zaten te denken.
24.11.2010
00:44
naar aanleiding van het geluksgevoel en de dwalende geest. Boeddha zei dat een van de kenmerken van geluk de afwezigheid van bezorgdheid is. Hoe simpel kan het zijn Iphone.
Daarnaast vind ik de term dwalende geest erg bizar. Er is een deel in ons wat altijd open is. Dit vormt ons thuis. dit huis vullen we zelf op met dwalende gedachten.
Het is dus niet wijs om de dwalende gedachten te onderzoeken. wijzer is het om de open ruimte in jezelf te betreden en te kijken waar je die mee opvult. meditatie dus