Een week geleden fietste ik van mijn werk naar huis langs de A2. Onderweg zie ik vaak leuke beesten- van ooievaren tot fazanten of soms zelfs kikkers. Deze keer was het weer raak- een mooi gekleurde rivierkreeft!!!

Ik ging snel naar huis en heb toen op internet gezocht wat er over deze rivierkreeft te vinden valt.

Ik heb dus een rode Amerikaanse rivierkreeft gezien. Hij is al in de jaren 60 voor het eerst gezien in Nederland en waarschijnlijk door tuincentra en restaurantkeukens naar Europa gekomen. En hij gaat na hevige regenvallen op pad, volgens natuurbericht. Een al wat oudere artikel uit  de Trouw vertelt er leuke anekdotes bij.

Nou blijkt dat er ook een Europeese rivierkreeft is. Alleen die heeft het heel zwaar, omdat hij niet tegen watervervuiling kan. De Amerikaanse variante is veel groter en sterker. En minder kieskeurig wat voedsel betreft. Naturalis heeft goede kaarten ontwikkeld om onderscheid te kunnen maken tussen de rode Amerikaanse rivierkreeft en andere soorten die inmiddels ook in Nederland te gast oftewel ingeburgerd zijn, het is maar hoe je het ziet.

Om te begrijpen wat voor een effect de Amerikaanse rivierkreeft op de inheemse zoetwaterplanten en dieren heeft, heeft Naturalis met een hoop vrijwilligers meetpunten in heel Nelderland opgesteld. Er zijn fuiken opgesteld om de beesten te tellen, en stichting EIS, European invertebrate survey van Naturalis, verzamelt email berichen van ooggetuigen. Het onderzoek dient ervoor om de verspreiding van de rivierkreeften in kaart te brengen en te begrijpen wat de Amerikaanse rivierkreeft hier zoal uitspookt. In ieder geval weet men al dat hij van alles eet, en daarom goed kan overleven.

Er zijn wel meer ingevoerde soorten die met vervoer van planten en eten mee komen, denk maar aan de schadelijke Oostaziatische boktor. Onlangs was er ook weer een boomkikker meegevlogen uit Marokko met de gepelde Hollandse garnalen berichtte stichting RAVON op natuurbericht.

Tja, niet alleen wij mensen reizen wat af en zoeken nieuwe landen op…