Voor veel mensen komt de dag niet op gang tot het eerste kopje koffie op is, en bijna iedere koffiedrinker kan wel beamen dat koffie helpt om je scherp te voelen en geconcentreerd te blijven. Recent onderzoek van Peter Rogers bevestigt inderdaad dat cafeïne het concentratievermogen verbetert, maar

wellicht niet op de manier die je zou verwachten.

In dit onderzoek namen proefpersonen die sinds de vorige nacht geen cafeïne geconsumeerd hadden een pil met 150 mg cafeïne (ongeveer de hoeveelheid in een Starbucks grande latte) of placebo, zonder dat de proefpersonen of onderzoekers wisten wie wat kreeg. Drie kwartier daarna werd de proefpersonen gevraagd om aan te geven hoe helder, geconcentreerd en alert ze zich voelden op een schaal van nul tot negen.

De effecten van cafeïne bleken af te hangen van de normale dagelijkse consumptie. De gerapporteerde alertheid na cafeïne inname was hetzelfde voor alle groepen (5 op de schaal van 9). Verbazingwekkend genoeg was de gerapporteerde alertheid na placebo inname daarnaast even hoog als die na cafeïne inname voor milde en matige cafeïne gebruikers, maar behoorlijk lager (3.5 op de schaal van 9) voor zware gebruikers. Cafeïne heeft dus geen effect op milde gebruikers. Voor zware gebruikers verbetert het de zelf-gerapporteerde alertheid weliswaar, maar dit komt niet omdat zij zich scherper voelen na cafeïne consumptie, maar omdat ze zich veel duffer voelen zonder cafeïne. Daarbij had deze groep ook nog behoorlijk last van hoofdpijn na placebo inname.

Als deze resultaten echt kloppen is het enige effect van cafeïne dus dat het de alertheid sterk verlaagd als je even geen cafeïne consumeert. Zo bezien vraag je je af waarom we eigenlijk überhaupt cafeïne gebruiken.

Kopje koffie iemand?