roddelende vrouwenRoddelen is goed voor je zelfvertrouwen. Roddelen kan goed zijn voor je sociale status. Roddelen is de menselijke tegenhanger van elkaar vlooien. Maar waarom roddelen we precies? Dat laatste gaat Sciencepalooza’s Eva van den Broek onderzoeken op het Discovery Festival, de uitgaansnacht-met-inhoud op vrijdag 24 september.

Roddelen is goed voor je zelfvertrouwen, zeggen Jennifer Cole en Hannah Scrivener van de Staffordshire University van de Staffordshire University in Engeland. Omdat je anderen naar beneden haalt zodat je je zelf beter voelt? Niet perse, zeggen Cole en Scrivener. Positief roddelen over anderen geeft je juist ook een goed gevoel over jezelf.

De onderzoekers gaven 140 proefpersonen de opdracht om positief en negatief te roddelen over een fictief persoon. De proefpersonen gaven aan meer zelfvertrouwen te voelen op het moment dat ze positief roddelden. Bij negatief roddelen was dit niet het geval.

Eerder werd al gedacht dat roddelen je sociale status in een groep kan verbeteren. Het wekt namelijk vertrouwen als jij een ander iets vertelt wat eigenlijk exclusieve informatie is. Antropologen gebruiken dit als maat om te kijken of ze hun werk wel goed gedaan hebben: als je mee kunt praten over de roddels van een vreemd volk is dat een teken dat je hun vertrouwen hebt gewonnen.

Als een soort antropoloog in de tropen slaat Sciencepalooza’s Eva volgende week aan het experimenteren met de bezoekers van het Discovery Festival. Wat Eva precies gaat doen mag ik niet verklappen. Maar er moet geroddeld worden, en er zijn drankmuntjes te verdienen. En op internet kun je alvast opwarmen met haar online roddelspel.

Op het Discovery Festival is bovendien nog veel meer te doen: er is muziek van The Walk & Rogerseventytwo, Sciencepalooza maakt ter plekke een live magazine, je kunt smoke pong spelen met je brandende sigaret en er zijn verschillende wetenschappelijke experimenten met de bezoekers. Zie bijvoorbeeld ook het stukje van vorige week over knuffelen voor de wetenschap.

Kun je niet komen vrijdag de 24e? Neem dan een kijkje bij de Discovery Salon, het bedachtzame zusje van de vrijdag. Dan sleept Spinozaprijswinnaar Leo Kouwenhoven je mee in de wereld van quantummechanica en Q-bits en zal Koert van Mensvoort je van een geheel nieuwe blik op natuur voorzien – de wereldwijde aandelenmarkt is volgens hem bijvoorbeeld absoluut een nieuw ecosysteem. Tot slot word je voor een rondleiding meegenomen naar ons Cabinet of Curiosities door curator Tanja Koning. Waarna je natuurlijk nog even gezellig kunt napraten aan de bar.