“Discovery"Vorig jaar ontdekten Marijtje Jongsma (RU) en consorten op Discovery 09, uitgaansavond-met-inhoud in NEMO,  dat alcohol helemaal niet de pijnstillende werking heeft die het altijd werd toegeschreven. Dit jaar komen ze terug voor een nieuw onderzoek. Discovery Festival vindt plaats op vrijdag 24 september in NEMO. Science Palooza zal erbij zijn, en maakt in samenwerking met OK Parking een live magazine over alle gave wetenschap die daar te zien is. Zoals onderzoeken over het voordeel van roddelen, waarom mensen rechts- en linkshandig zijn, en Jongsma’s onderzoek naar je pijndrempel tijdens knuffelen.

Gewapend met een blaastest, een bak ijswater en een paar elektroden stond Marijtje Jongsma vorig jaar in NEMO. Met de blaastest werd getest hoezeer de bezoekers onder de invloed waren van alcohol. Met de elektroden werd hun pijndrempel vastgesteld. Even later staken ze hun arm in een bak met ijswater, om te zorgen dat hun lichaam zelf een pijnstillende stof aan zou maken. Daardoor zouden ze vervolgens beter tegen de pijn kunnen in een tweede ronde met de elektroden.

De conclusies van dit onderzoek op de drinkende feestgangers waren zeer verrassend: alcohol werkt helemaal niet pijnstillend. Sterker nog: diegenen die meer gedronken hadden, hadden soms zelfs een lagere pijndrempel. Maar het effect van de bak ijswater werd door de alcohol wel versterkt. Alcohol zorgt dus voor een beter eigen pijstillend effect van het lichaam. Zoals Jongsma zegt: “Als je dronken van je fiets valt, doet het evenveel pijn als wanneer je niet dronken bent. Maar als je daarna op de eerste hulp gehecht moet worden heb je geen verdoving meer nodig”. Die heb je namelijk door de pijn van de val zelf al aangemaakt.

In de wetenschap komt het natuurlijk niet zomaar voor dat je de beschikking hebt over dronken proefpersonen. Verliefde stelletjes als proefpersonen zijn misschien wel te vinden, maar in zo’n losse setting als op een feestje kom je ze in een lab niet gauw tegen. Daarom dit jaar een nieuw experiment van Jongsma om te onderzoeken wat er gebeurt met je pijndrempel als je knuffelt met iemand waar je echt een band mee hebt. En ook als je alleen bent kun je knuffelen voor de wetenschap, met één van de onderzoekers. Overigens hoeven de bezoekers zich geen zorgen te maken. Net als vorig jaar heb je zelf de controle over de pijn die je krijgt toegediend, en kun je het op elk moment laten ophouden.

Het Discovery Festival gaat trouwens niet alleen om onderzoekers die met de bezoekers experimenteren. Het is bovenal een feestje. En daarnaast is er ook voor bezoekers veel te doen, zien en luisteren. Je kunt bijvoorbeeld zelf virtuele objecten vastpakken en ronddraaien in het Personal Space Station. In het Cabinet of Curiosities kun je het werk van allerlei kunstenaars bewonderen, en er is muziek van Palmbomen, Jacob Kirkegaard en nog veel meer. Kun je op vrijdag niet komen knuffelen voor de wetenschap? Dan is er donderdag ook nog de Discovery Salon.