Ik was nog niet eens een tiener toen de sciencefiction ‘flick’ Brainstorm in 1983 met Christopher Walken in de hoofdrol op het witte doek verscheen. Desondanks was het jarenlang één van mijn favoriete films. Nu weet ik het niet zo goed meer, ik heb ‘m al in jaren niet gezien en eigenlijk durf ik ook niet zo goed, want ik wil de mooie herinnering niet verpesten.

De film draait om het gegeven van een hersenstimulatie helm die je in een andere levensechte wereld doet belanden die je volledig kan sturen, bovendien ervaar je alle sensaties levensecht. Wat ik me nog goed herinner is dat er mensen verslaafd aan de levensechte seks raakten die de helm simuleerde en nooit meer in het openbaar verschenen en met de helm op stierven.

Helmen die van alles simuleren worden steeds normaler, we hebben helmen die een 3-D virtual-reality omgeving om je heen creëren en er bestaat zelfs een helm die een religieuze ervaring in je zou kunnen opwekken, de zogenaamde God-helm.

Er is een nieuwe Japanse helm aan dat arsenaal toegevoegd, eentje die de zintuigen kan beïnvloeden. Nee het is geen seks helm, maar je smaak wordt er mee gestuurd. In het filmpje hieronder kan je zien hoe de proefpersoon een helm draagt, een smakeloos koekje naar de mond brengt, de helm registreert het koekje en simuleert vervolgens de sensatie van een chocolade of amandelkoekje.

In vergelijking met Brainstorm is het nog erg primitief, maar die super simulatiehelm gaat er toch echt eens van komen.