QR-codeVandaag vindt in Amsterdam de Gay Pride Parade plaats. De gemeente Amsterdam maakt hierbij gebruik van een mooi stukje moderne techniek: QR-codes. Op de zijkant van de boot van de gemeente zullen twee doeken hangen met zo’n QR-code: een soort moderne streepjescode. Als je met je mobiele telefoon een foto maakt van die code, dan krijg je automatisch een filmpje te zien met een welkomstboodschap van de burgemeester.

Volgens de site van de gemeente Amsterdam is het gebruik van de QR-codes vandaag vooral een test, om te onderzoeken of het geschikt is voor toekomstig gebruik. Het principe van een QR-code is vrij eenvoudig: door een efficiënte codering (waar een boel slimme wiskunde achter zit) wordt de informatie omgezet in een klein vierkantje met wat blokjes. Over het algemeen gaat het hier om gecodeerde tekst, en QR-codes worden vooral vaak gebruikt om een URL in te coderen. Dit is waarschijnlijk ook wat de gemeente Amsterdam heeft gedaan: door een foto te nemen van de code zal je dan automatisch naar een filmpje op het internet worden gestuurd met hierin de welkomstwoorden van de burgemeester.

Twee jaar geleden heb ik zelf QR-codes gebruikt (misschien is misbruikt een beter woord) bij een programmaonderdeel op Discovery08, een wetenschapsfeest in Nemo. We hadden het concept toen verdraaid tot “QR-code dating service”. Bezoekers konden bij ons een sticker printen met daarin bijvoorbeeld een soort contactadvertentie (“wtnschppr zkt knappe vrw…”) of een andere boodschap, die ze die avond konden dragen. Andere bezoekers konden deze codes weer ontcijferen met hun mobieltje, wat natuurlijk meteen al een leuke openingszin oplevert.

Het bleek uiteindelijk nog een heel gedoe om iedereen van de juiste programma’s op hun mobiel te voorzien. Sommige bezoekers waren heel teleurgesteld dat hun mobiel niet geavanceerd genoeg was. Inmiddels zijn we wel weer twee jaar verder, en hebben we allemaal weer veel hippere mobieltjes. Ik ben erg benieuwd naar de bevindingen van de gemeente Amsterdam: zal deze techniek goed te gebruiken zijn in de toekomst? En waar ik stiekem ook wel benieuwd naar ben: zouden ze niet gewoon iets heel anders in die QR-code gezet hebben? Dat is natuurlijk de ideale manier om er achter te komen of mensen het daadwerkelijk gelezen hebben…