Overbevissing Iedereen snapt dat overbevissing geen goed idee is, dat zit ‘m al in het woord “over”. Als er teveel wordt gevist zijn er op een bepaald moment geen vissen meer over. En dat is slecht voor de vissers en slecht voor het ecosysteem. Maar meestal gaat de aandacht naar het “simpele” probleem dat er te weinig vissen overblijven. Er is echter ook nog een tweede probleem, doordat we vissen oefenen we evolutionaire druk uit op de vispopulaties. Grote vissen hebben namelijk meer kans gevangen te worden terwijl de kleine vissen overleven. Iedere generatie vissen zal daardoor een beetje kleiner zijn dan de generatie ervoor. Voor de vissers is dit dubbel pech: ze vangen minder en dan ook nog kleinere vissen die minder waard zijn.

In Noorwegen wordt er al jaren onderzoek gedaan naar visbestanden, visserij is tenslotte erg belangrijk voor de Noorse economie. Samen met een een paar film-professionals heb ik een filmpje gemaakt over drie Noorse onderzoekers die met het oog van de evolutiebioloog naar overbevissing kijken. Er waren verschillende mensen betrokken bij het maken van de film en uiteindelijk werd het een heel andere film dan ik oorspronkelijk van plan was. Eén van de jongens die betrokken was bij het maken van de film houdt bijvoorbeeld van duiken en onderwater filmen en een ander gebruikt graag archief materiaal bij het snijden van de film. Van een onderzoeksinstituut kregen we bovendien uniek filmmateriaal van hun onderwatercamera’s en een filmpje over één van hun onderzoeksschepen. Op het laatste moment besloten we nog een illustrator bij het project te betrekken om een paar dingen beter uit te leggen. Hier is het resultaat: