Dat sommige mannen geld betalen voor plaatjes van naakte vrouwen is genoegzaam bekend, maar tot voor kort was niet duidelijk of dergelijk gedrag ook in andere diersoorten voorkomt. Recent werk uit het lab van Michael Platt onderzocht deze vraag door resusaapjes te laten kiezen tussen een bepaalde hoeveelheid vruchtensap, of iets minder vruchtensap plus een afbeelding van een andere aap op een beeldscherm. Deze afbeeldingen waren plaatjes van de gezichten van dominante of ondergeschikte mannetjes, of van het perineum van een vrouwtje, allemaal uit dezelfde kolonie. Voor niet-gecertificeerde anatomen, het perineum is ongeveer het genitale gebied, oftewel de bilnaad.

Compleet onverwacht bleken de aapjes vruchtensap op te geven om een plaatje van het perineum van een vrouwtje te zien, maar niet voor een afbeeldingen van het gezicht van een dominant of ondergeschikt mannetje. Erotiek heeft voor de aapjes wel een beperkte waarde. De hoeveelheid vruchtensap die de dorstige aapjes over hadden voor de expliciete plaatjes was niet meer dan 8% van de hoeveelheid die ze anders gekregen hadden.

Het onderzoek toont daarnaast aan dat genetische variatie invloed heeft op de voorkeur voor expliciete afbeeldingen. Zo betaalden aapjes met een zogenaamde short versie van het gen voor de serotonine transporter (5-HTTLPR), dat onder andere in de aanleg voor depressie is geïmpliceerd, graag voor de afbeeldingen, terwijl aapjes met twee long versies van hetzelfde gen er geen vruchtensap voor over hadden. Interessant genoeg leken de aapjes met een short versie van dit gen ook meer geïntimideerd door de afbeeldingen van dominante mannetjes, wat suggereert dat ze zelf wellicht minder dominant zijn.

Uiteindelijk zijn het dus vooral de aapjes die zelf weinig kans hebben om een partner te vinden die voor de expliciete afbeeldingen betalen. Klinkt bekend?