De New Scientist wist gisteren te melden dat het in Sneek gevestigde bedrijf Redstack, vergunningen heeft verkregen om een speciale ‘zoutbatterij’ te bouwen bij de afsluitdijk.

De centrale gaat gebruik maken van het verschil in zoutconcentratie dat heerst tussen weerszijden van de dijk. Energie wordt opgewekt door “reverse electrodialysis” (RED); aan de hand van waterdichte gestapelde membranen waardoor alleen positieve of negatieve ionen kunnen bewegen wordt stroom opgewekt.

Dat klinkt waarschijnlijk complexer dan het is, maar kijk eens hier op wikipedia voor een iets langere (betere) uitleg of hier bij de new scientist. Dan kan je ook lezen dat ze in Noorwegen met behulp van een iets andere techniek hetzelfde proberen te bereiken.

De NRC had er zo’n 2.5 jaar geleden overigens het volgende plaatje over:

Redstack timmert dus al een tijdje aan de weg, en ook al kon ik het verkrijgen van de vergunningen niet direct terugvinden op het net en ook niet op de site van Redstack zelf (mensen die site kan een stuk professioneler, het filmpje werkt ook al niet!), het blijft een mooi initiatief. Sinds een paar jaar hebben ze al een soort testinstallatie staan bij de Frisia zoutfabrieken in Harlingen en die schijnt goed te functioneren.

Nu dus het grotere werk, althans in het begin zal er zo’n 5 kilowatt worden opgewekt en dat moet uitgebouwd worden naar 50 kilowatt in de volgende jaren. Dat klink ook al lekker, ware het niet dat Redstack in 2007 al voorspelde dat ze in 2010 reeds zo’n 50 kilowatt zouden produceren en in de kortste keren 1000 kilowatt. Uiteindelijk zou er zelfs 200 Megawatt geproduceerd moeten worden.

Fantastisch toch, een mogelijk probleem is alleen dat het water dat de centrale uitstroomt minstens een halve graad koeler is dan wanneer het erin stroomt. Dan kan je je afvragen wat dat gaat betekenen voor de ecosystemen rond de afsluitdijk. Natuurbeschermers, haal je protestborden vast maar uit de kast.