Ik zat vanmorgen een beetje te lezen over MIT professor Esther Duflo, die vorige maand de prestigieuze John Bates medal heeft gewonnen. Ze is econoom en werkt aan armoede. Haar recente TED talk vond ik inspirerend, dus ik ging op zoek naar haar artikelen.
Ik vond een artikel waarin Duflo en coauteurs laten zien dat positieve discriminatie zeer positieve gevolgen heeft. De auteurs maken gebruik van een vreemde regel in een deel van India. Door deze regel zijn éénderde van de lokale gekozen posities, ik denk een soort burgemeesters, voor vrouwen gereserveerd. Vóór de verkiezingen wordt er geloot in welke dorpen er een vrouw gekozen moet worden. In deze dorpen mogen dan alleen vrouwen zich verkiesbaar stellen. In de andere dorpen mogen mannen en vrouwen zich verkiesbaar stellen. Ik kan me voorstellen dat deze regel veel weerstand oproept, het is nogal wat, als de overheid beslist dat de helft van de bevolking zich niet verkiesbaar mag stellen! Maar voor de onderzoekers levert het interessant materiaal op, en bovendien blijkt de regel echte resultaten op te leveren.
En daarna?
In een ander artikel keek een promovendus van Stanford naar wat er gebeurt in de verkiezingen nadat een dorp een vrouw als burgemeester had gehad dankzij positieve discriminatie. Hij keek dus naar de uitkomsten van de verkiezingen na de verkiezingen waarin een vrouw gekozen moest worden. Wat blijkt: de kans dat een vrouw gekozen wordt was vijf keer zo hoog geworden! Er waren in deze dorpen ruim twee keer zoveel vrouwen die zich verkiesbaar stelden, en de vrouwelijke kandidaten in deze dorpen hadden ruim twee keer zoveel kans gekozen te worden. Het resultaat was dat in deze dorpen 21% van de verkiezingen door een vrouw werden gewonnen, tegenover 4% in de dorpen waar nooit een vrouw aan de macht was geweest. Dit betekent dat één ronde van positieve discriminatie al een groot effect heeft.
Ik vind deze resultaten super positief. Het betekent namelijk dat beleid echt wat kan doen tegen vooroordelen. Ik vind het ook goed dat er wetenschappers zijn die zich op een wetenschappelijke manier bezig houden met dit soort vragen! Ik ga zeker nog eens iets lezen van Esther Duflo. Haar eigenlijke specialiteit is namelijk het opzetten van gerandomiseerde trials in de armoedebestrijding (zie haar TED talk). Daarover misschien een andere keer meer.
Reageer als eerste!