” Ik denk dat Einstein het helemaal verkeerd heeft, het is precies andersom”. Hè, wat zegt de taxichauffeur nou? Het is zondagochtend iets na vieren en ik zit, niet helemaal helder meer, in een taxi die me thuis gaat brengen. De fiets heb ik achtergelaten. Het is normaal gesproken makkelijk een gesprekje te voeren met de bestuurder van de taxi. Je hebt beide niks beters te doen en dus bespreek je hoe druk hij het heeft, wat hij in zijn vrije tijd doet of heel voorzichtig en omslachtig de (voorbije?) taxi-oorlog in Amsterdam. Deze rit werd ik, versterkt door mijn genoeglijke dispositie, aangenaam verrast.

Volgens mijn taxichauffeur moet je de relativiteitstheorie omdraaien. Op zijn blog op de Volkskrant-website schrijft hij daarover. Hij was een vrolijke, sympathieke kerel en ik weet te weinig van Einstein voor een discussie, dus ik kwam niet veel verder dan dat ik het zeer waarschijnlijk niet met hem eens zou zijn. Ik was ook niet zo geconcentreerd meer, maar dat had andere oorzaken.

Hij had ook goede reden om aan te nemen dat hij iets op het spoor was. Hij had namelijk een geïrriteerde reactie van Gerard ‘t Hooft ontvangen. Zijn conclusie: als een Nobelprijswinnaar de tijd neemt om een simpele taxichauffeur van scherp repliek te voorzien, dan zal hij wel iets op het spoor zijn.

Ik weet nog dat ik van die conclusie vrolijk werd.

De blog van de sympathieke taxichauffeur vind je hier. (lees ook eens de wisselende toon van de reacties, van gefrustreerd tot vriendelijk tot een heuse blog over zijn misvattingen. Ook wordt daar de crackpot index aangehaald. Zeker de moeite waard)

En hier vind je de reactie van Gerard ‘t Hooft en de aanleiding daartoe.