Grappig om te lezen hoe ver de nieuwsgierigheid van mensen soms reikt. Niets is heilig. De ontdekkingsdrang dringt tot ver in het persoonlijke leven, zelfs tot de zogenaamde mooiste dag van je leven, de bruiloft.

Linda Geddes, wetenschapsjournaliste van het tijdschrift New Scientist wilde weten wat er met haar zou gebeuren als ze het ‘ja’ woord zou zeggen. Geen gekke vraag, want men hoort toch vaak mensen zuchten en ziet ze glazige ogen krijgen als ze over hun speciale dag vertellen. Gebeurt er nou daadwerkelijk iets bijzonders met je tijdens de ceremonie? Om dit uit te zoeken heeft Geddes naast mooie boeketten en andere versieringen voor een gekoelde centrifuge op haar bruiloft gezorgd om bloedmonsters te kunnen laten nemen van zichzelf.

Geddes wilde namelijk weten of de ceremonie bij haar voor een grote hoeveelheid van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine zou zorgen. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij binding aan anderen, bijvoorbeeld van moeder en kind. Maar daarnaast schijnt het ons ook te beïnvloeden bij de keuze wie we vertrouwen en helpt het bij het ontstaan van empathie. Zeker een goede kandidaat om tijdens het ja-woord aangemaakt te worden.

En wat zou er door het lijf van haar (toekomstige) man heen gieren? Hoe zit het met familieleden en naaste vrienden? Die zijn immers meestal ook ontroerd op de speciale dag van hun dierbare. Dus werden zij ook gelijk vriendelijk verzocht om bloed voor, en gelijk na de ceremonie af te staan. En omdat de monsters er toch al waren werden ook meteen andere hormoonspiegels getest – testosteron in de bruidegom en vasopressine, een hormoon wat voor het gevoel van jaloezie kan zorgen.

Inderdaad: Geddes bleek gelijk te hebben. Haar oxytocine waardes schoten omhoog tijdens de ceremonie, net als die van haar ouders en in mindere mate die van haar man. Van vrienden bleek de toename van oxytocine minder sterk te zijn- bloedverwantschap scheen een belangrijke rol te spelen bij de mate van ontroering. U vindt trouwens het hele verhaal op de new scientist pagina.

Een mooie voorstudie om te onderzoeken waarom de bruiloft door velen als zo speciaal wordt ondervonden. Wie weet wordt dit nog een nieuwe trend en laten zich nog meer paren overhalen om op deze manier gevolgd te worden op ‘hun’ dag?