Niets zo inspirerend als een middagje vertoeven in de kapsalon. Voor sommigen een schrikbeeld, lees: kakelende vrouwen en ellenlange gesprekken over, tja, waarover eigenlijk? Maar na enig doorvragen bleek mijn kapster bijzonder goed op de hoogte te zijn van de chemische achtergrond van haar hand- en spandiensten. Voor mij de aanleiding om de kapsalon eens binnenstebuiten te keren.

Kleurpigmenten

Heel herkenbaar voor dames met een weelderige rode bos: na enkele keren wassen verdwijnt de rode gloed al snel via het gootsteenputje. Mijn kapster wist me te vertellen dat rode moleculen groot zijn en daardoor minder makkelijk beklijven tussen de haarschubben. Geel pigment is daarentegen de pitbull onder de pigmenten. Klein van stuk als ‘ie is, dringt geelpigment door tot diep in de haarwortel, tot grote ergernis van blondines, die lak hebben aan de gelige gloed.

 

Insight information

Mijn oplaaiende enthousiasme bleef niet onopgemerkt want mijn kapster kwam met allerhande laboratorium feiten aanzetten om mijn nieuwsgierigheid tegemoet te treden. Zo blijkt het plantaardige maïs, verwerkt in kappersproducten, boordevol goed spul te zitten. Onder andere het OGT, oftewel oxygenated glycerol tri-ester, een goedje dat huidirritatie en jeuk tegen gaat. Nu kon ik een grijns op mijn gezicht niet onderdrukken, aangezien de meest indrukwekkende termen de revue passeerden: photo aging (veroudering van je haar onder invloed van licht), chromo aging (het verkrijgen van grijze lokken) en wat al niet meer.

 

Eye opener

Feit blijft dat de wetenschap meer verweven is met jouw coupe dan je zou denken. Bovendien wordt hier wereldwijd veel aandacht aan geschonken. Ieder gerenommeerd cosmeticaconcern heeft zijn eigen ‘research and development’ afdelingingen die wereldwijd zijn verspreid. Zo heeft L’?real onderzoekscentra in de V.S., Frankrijk, China en Japan die zijn toegespitst op het ontwikkelen van producten waarbij rekening wordt gehouden met  etnische verschillen. Zo wordt geopperd dat ‘Aziatisch haar’ een andere cosmetische aanpak vereist dan ‘Afrikaans haar’. Bovendien wordt gestreefd naar verantwoorde innovatie, waarbij ondermeer het gebruik van proefdieren zo veel mogelijk wordt beperkt. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘tissue engineering’, waarbij ‘in vitro’(letterlijk: in glas) weefsels worden gekweekt waar vervolgens nieuwe producten op kunnen worden getest. Dat er een markt voor cosmetische wetenschap is moge duidelijk zijn. In 2005 werd maarliefst  €496 miljoen gewijd aan onderzoek op het gebied van cosmetica en dermatologie en werd 1/3 deel van het R&D budget besteed aan fundamenteel onderzoek, aldus L’?real. Op deze manier bezorgde een bezoekje aan de kapper me niet alleen een nieuwe coupe. Ook werd duidelijk dat er een wijdverbreid wetenschappelijk netwerk ten grondslag ligt aan alle cosmetica die ik tot op heden achteloos in mijn haar smeerde.