Vrouwen die licht tot matig drinken komen minder aan dan vrouwen die helemaal niet drinken, zo blijkt uit een studie die afgelopen week gepubliceerd is in de Archives of Internal Medicine . De onderzoekers, afkomstig van de Harvard School of Public Health, komen tot deze conclusie na de analyse van data afkomstig uit een 13-jarige cohort studie, waar ruim 19.000 Amerikaanse vrouwen aan deelnamen. Verschillende (inter)nationale nieuws websites (CNN, Nu.nl) maakten de laatste dagen al melding van dit onderzoek. De strekking van deze nieuwsberichten was iedere keer dat vrouwen de drank niet meer moeten laten staan om op gewicht te blijven, iedere vrouw die niet dikker wil worden zou juist dagelijks een paar glazen extra moeten drinken! Wijn drinken om dun te blijven. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, nietwaar?
Dat is het ook. In eerste instantie lijkt dit een keurig uitgevoerde studie: veel deelneemsters, weinig uitval in de loop der jaren, een looptijd van bijna dertien jaar en gepubliceerd in een vooraanstaand tijdschrift. Netjes is elk jaar het gewicht bijgehouden van de deelneemsters en uit de resultaten blijkt inderdaad dat de vrouwen die het meeste dronken toen de studie begon, significant minder zijn aangekomen dan de vrouwen die helemaal niet dronken aan het begin van de studie. Aan het begin van de studie. Daar zit precies het probleem: het gewicht van de deelneemsters is dertien jaar lang bijgehouden, maar de hoeveelheid alcohol die de vrouwen dagelijks consumeerden is alleen aan het begin van de studie gemeten.
De onderzoekers zijn dus blijkbaar vergeten bij te houden hoe het alcoholgebruik van de deelneemsters gedurende de looptijd van de studie veranderd is. Het is jammer dat ze dit niet gedaan hebben, omdat het aannemelijk is dat de dagelijkse alcoholconsumptie van vrouwen gedurende dertien jaar varieert.
Iedere studie die de relatie tussen gewichtstoename en alcoholgebruik serieus wil onderzoeken zal niet alleen de gewichtsveranderingen van deelnemers bij moeten houden, maar uiteraard ook het alcoholgebruik. Het is op zijn minst opmerkelijk dat dit niet gebeurd is in dit onderzoek. Op basis van de resultaten van deze studie valt daarom echt volgens geen enkele wetenschappelijke maatstaf te concluderen dat vrouwen slank kunnen blijven door dagelijks wijn te drinken, zoals dat de afgelopen dagen door verschillende media werd gesuggereerd. Jammer, wel.
17.04.2012
00:13
Waardeloos onderzoek en zonde van de tijd. (13 jaar!)
Indien men een betrouwbare uitslag had willen hebben had de dagelijkse consumptie alcohol naast het gewicht moeten worden bijgehouden. Een derde hekel punt is dat de onderzoeksgroep enkel uit vrouwen bestaat. Vrouwen worden zwanger, vrouwen geven borstvoeding blablabla.
In deze periode’s passen vrouwen hun eet- en drinkgewoontes normaliter aan.
Jammer, 13 jaar verspild en ik zou graag als “hoger” opgeleide vrouw willen weten waarom ik obesitas/diabetes2 heb gekregen, na jarenlang gezond voedsel, maar wel dagelijkse consumptie wijn.
22.03.2010
16:09
Allereerst: de misinterpretatie van wetenschappelijke conclusies door de mainstream media is een van mijn pet-peeves. Mede-kritisch-lezer: I salute you!
Verder sta ik paf dat dit inderdaad gepubliceerd is: zeker over 13 jaar zou men op z’n minst een eindevaluatie moeten doen (op z’n ALLERminst). Jammer, inderdaad.
22.03.2010
11:58
Well said Jacoline. It is a shame that researchers from such a well-known university are taking advantage of their stature and polluting the research community. Talk about using epidemiology in the wrong way by not accounting for misclassification bias. More importantly, why would a high impact factor journal such as the Annals of Internal Medicine be interested in reporting such controversial results and obviously poorly justified conclusions?
PS: excuse the English – my dutch writing skills have yet to expand past that of a 10-year old.
Maar het komt wel.
22.03.2010
12:09
Ik vraag me ook af of er gecorrigeerd is voor levenswijze. Ik kan me namelijk voorstellen dat hoger opgeleide vrouwen meer alcohol drinken (denk maar aan studenten), maar over het algemeen komt obesitas meer voor bij lager opgeleiden. Kennelijk bewegen hoger opgeleiden meer en eten ze gezonder.
22.03.2010
11:45
Maar wijn is wel goed voor andere dingen, toch?