Vrouwen die licht tot matig drinken komen minder aan dan vrouwen die helemaal niet drinken, zo blijkt uit een studie die afgelopen week gepubliceerd is in de Archives of Internal Medicine . De onderzoekers, afkomstig van de Harvard School of Public Health, komen tot deze conclusie na de analyse van data afkomstig uit een 13-jarige cohort studie, waar ruim 19.000 Amerikaanse vrouwen aan deelnamen. Verschillende (inter)nationale nieuws websites (CNN, Nu.nl) maakten de laatste dagen al melding van dit onderzoek. De strekking van deze nieuwsberichten was iedere keer dat vrouwen de drank niet meer moeten laten staan om op gewicht te blijven, iedere vrouw die niet dikker wil worden zou juist dagelijks een paar glazen extra moeten drinken! Wijn drinken om dun te blijven. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, nietwaar?

Dat is het ook. In eerste instantie lijkt dit een keurig uitgevoerde studie: veel deelneemsters, weinig uitval in de loop der jaren, een looptijd van bijna dertien jaar en gepubliceerd in een vooraanstaand tijdschrift. Netjes is elk jaar het gewicht bijgehouden van de deelneemsters en uit de resultaten blijkt inderdaad dat de vrouwen die het meeste dronken toen de studie begon, significant minder zijn aangekomen dan de vrouwen die helemaal niet dronken aan het begin van de studie. Aan het begin van de studie. Daar zit precies het probleem: het gewicht van de deelneemsters is dertien jaar lang bijgehouden, maar de hoeveelheid alcohol die de vrouwen dagelijks consumeerden is alleen aan het begin van de studie gemeten.

De onderzoekers zijn dus blijkbaar vergeten bij te houden hoe het alcoholgebruik van de deelneemsters gedurende de looptijd van de studie veranderd is. Het is jammer dat ze dit niet gedaan hebben, omdat het aannemelijk is dat de dagelijkse alcoholconsumptie van vrouwen gedurende dertien jaar varieert.

Iedere studie die de relatie tussen gewichtstoename en alcoholgebruik serieus wil onderzoeken zal niet alleen de gewichtsveranderingen van deelnemers bij moeten houden, maar uiteraard ook het alcoholgebruik. Het is op zijn minst opmerkelijk dat dit niet gebeurd is in dit onderzoek. Op basis van de resultaten van deze studie valt daarom echt volgens geen enkele wetenschappelijke maatstaf te concluderen dat vrouwen slank kunnen blijven door dagelijks wijn te drinken, zoals dat de afgelopen dagen door verschillende media werd gesuggereerd. Jammer, wel.