pluim_voor_overheid Als iets 10^24 meter lang is, noemen we dit 1 yottameter. Nooit van dit voorvoegsel gehoord? Ik ook niet, zulke hoeveelheden kom ik in het dagelijks leven niet vaak tegen. Maar het is officieel vastgelegd in het Internationaal Eenheden stelsel (SI). Nu pleit Austin Sendek, natuurkundestudent aan de universiteit van California, ervoor om ook de volgende gigant een mooie naam te geven: 10^27 zou volgens hem het voorvoegsel “hella-” moeten krijgen. Als in “That’s one hella big number”.

Volgens Sendek is het van groot belang voor de wetenschap om ook voor deze grootte een naam vast te leggen. Afstanden tussen sterrenstelsels of de hoeveelheid atomen in een monster kunnen hierdoor bijvoorbeeld veel gemakkelijker besproken worden. Sendek is een petitie begonnen om het tot de officiële SI-naamgeving uit te roepen. Ben je het helemaal met hem eens? Kijk dan eens op zijn blog, of bestel een leuk hella-t-shirt.

Natuurlijk hoort hier ook een facebookgroep bij, met inmiddels ruim 50.000 fans. Een van hen merkt scherp het volgende op: elk voorvoegsel heeft zijn negatieve tegenhanger: 10^6 noemen we mega, en 10^(-6) micro. Vergelijkbaar hebben we yotta en yocto. Wordt de nieuwe naamgeving dan hella en hello?