voetenNature heeft deze week een artikel over rennen op blote voeten. Een van de auteurs is Professor Lieberman van de universiteit Harvard. Hij is evolutie bioloog en vroeg zich af hoe mensen hardlopen zonder schoenen. Hardlopen doen we tenslotte al sinds vele duizenden jaren, vooral om hoefdieren te jagen voordat we pijl en boog hadden. Maar hardloopschoenen bestaan nog niet zo lang. Uit het onderzoek van Lieberman blijkt dat mensen die zonder schoenen lopen (veel Afrikanen), anders lopen dan mensen die met hardloopschoenen lopen. Mensen zonder schoenen landen meestal op het midden of de voorkant van de voet, terwijl schoenlopers op hun hielen landen.

Ikzelf loop ook hard (met schoenen) en ik land ook op mijn hielen. Sterker nog, ik heb wel eens hardlooptraining gedaan en altijd geleerd dat het erg belangrijk is op je hiel te landen en dan je voet af te rollen. Dat zou wel eens niet zo kunnen zijn.

Lieberman en zijn collega’s hebben de krachten gemeten die gepaard gaan met landen op je hielen, of landen op je middenvoet. Er blijkt een groot verschil te zijn: land je op je hielen, dan krijgen je hielen echt een schok, maar als je op je middenvoet landt is dat niet zo.

De grote vraag is nu of er minder blessures zouden ontstaan als we voortaan zonder schoenen zouden lopen en niet meer op onze hielen zouden landen. Dat zou in een vergelijkende studie onderzocht moeten worden. Want op blote voeten lopen alleen maar omdat we dat vroeger ook deden is natuurlijk een stom idee.

Hier is een video waarin Lieberman het onderzoek uitlegt. Het is in het engels, maar de beelden zijn overduidelijk.