pluim_voor_overheid

Zit u ergens mee? De rubriek “Lieve Wetenschapper” staat u met gefundeerde antwoorden terzijde.

Lieve wetenschapper,
Waarom gaat de liefde van de man door de maag? Is daar een evolutionaire verklaring voor?

-TD, Berlijn

Het verschijnsel dat mannen iets voelen voor degene die voor ze kookt is 1.9 miljoen jaar geleden ontstaan. Volgens Richard Wrangham, professor in de antropologie aan Harvard University, heeft koken ons tot mens gemaakt. Zou de steller van deze vraag op een apendieet van rauw vlees en rauwe worteltjes worden gezet, dan verliest hij snel gewicht (zie bv deze BBCserie). De mens is aangepast aan voedsel dat verhit is en kan niet meer zonder. Raw foodism, in Amerika in zwang, kan er zelfs toe leiden dat vrouwen niet meer ongesteld worden (zie dit artikel). Om rauw voedsel te verteren heb je een veel groter maag-darmstelsel nodig dan de vraagsteller heeft- zo groot als dat van een chimpansee ongeveer.

Maar als de vragensteller een chimpansee zou zijn, besteedde hij per dag zo’n zes uur alleen al aan kauwen. Het koken van voedsel spaarde de voorganger van de mens veel tijd en energie. Die  kon hij besteden aan sociale spelletjes, samenwerken en oorlog, wat resulteerde in grotere energieverslindende hersenen. Precies die omslag zien we bij hominiden van 1.9 miljoen jaar geleden, betoogt Wrangham: kleinere ingewanden, grotere hersenen.

Waar komt de liefde voor de kok vandaan? Volgens Wrangham heeft koken voor de arbeidsdeling tussen mannen en vrouwen gezorgd. Voordat we voedsel verwarmden, was ieder voor zich de hele dag aan het graven, plukken, jagen en kauwen. Maar wie voedsel wil koken, moet het verzamelen en bewaren in plaats van ter plekke opeten. Dat betekent dat er over voedsel gevochten kan worden. De zwakste verliest- en de zwaksten waren de vrouwen. Daarom, beweert Wrangham, ontstond er een sociaal contract tussen een man en een vrouw. De sterkste beschermde de zwakste tegen diefstal van een kostbaar goed en kreeg in ruil daarvoor zijn deel van het goed. Het contract ging niet over seks en nageslacht- het begon allemaal met gekookte worteltjes.

Richard Wrangham: Koken. Over de oorsprong van de mens

Heb je een vraag? Stuur hem naar lievewetenschapper@sciencepalooza.nl.