“Weg met het Internet” spookt me nu al een paar weken door het hoofd. Een beetje kort door de bocht is het wel, want ook al zei Hare Majesteit het niet direct met zoveel woorden, wat mij betreft bedoelde ze het wel. Ik vond het, zoals bijna heel Nederland geloof ik, wel een erge stomme schop in de richting van een technologie waar miljarden mensen dagelijks van profiteren en genieten en soms zelfs beide tegelijk.
Ik kan me ook echt geen wereld meer zonder internet voorstellen. Alles zou zich tergend langzaam voortslepen. Als ik nu informatie zoek dat betrekking heeft op een experiment dat ik graag zou doen dan begeef ik me direct naar PubMed en binnen een paar tellen springen alle publicaties die betrekking hebben op mijn zoekterm tevoorschijn op het scherm. Toen ik in 1995 net begon met studeren stonden samenvattingen en referenties naar publicaties nog op CDs waarvan, elke maand geloof ik, nieuwe werden uitgebracht. Dat was, zo werd met verteld, al een enorme vooruitgang.
Maarja die Koningin he, ze vindt het maar niks. En dan vooral al die sociale netwerk sites zoals Facebook en Twitter (de koningin heeft 308 vrienden op facebook!). En ook daar begrijp ik maar weinig van, Facebook is toch heel handig om relatief gemakkelijk in contact te blijven met vrienden en kennissen die je niet al te vaak ziet of die overzees wonen. Of mis ik nu wat?
Natuurlijk kan ik ook minder goeie kantjes aan het internet bedenken; muziek-jatten en drive-by-ungefundeerd-reaguren op blogs zijn zomaar twee voorbeelden uit de losse pols. Zelfs een internet pionier als Jaron Lanier heeft tegenwoordig zijn bedenkingen; de ‘gratis en groepscultuur’ van het internet dompelt, volgens hem, alle indivduele creativiteit in een niets ontziend zoutzuurbad met digitaal maosime als gevolg (wat dat precies betekent kan je ontdekken in zijn pas gepubliceerde boek met de geinige titel: “You are not a gadget”).
Misschien was de koningin toch niet helemaal raar in haar hoofd toen ze haar Kerstrede ten gehore bracht en loopt ze samen met Jaron een dikke bocht voor op de rest van ons. Misschien is het tijd dat de Koningin een blog gaat bijhouden waar ze eens vaker uit de doeken doet wat ze nu eigenlijk wil zeggen. Lijkt me ook een mooie kans voor haar om in contact te komen met ‘het volk’.
20.01.2010
03:10
Wat dat betreft doet Obama het dan kennelijk iets beter nu hij voor het eerst een Tweet gestuurd heeft deze week: http://www.huffingtonpost.com/2010/01/19/obama-twitter-post-presid_n_427893.html
Overigens dan wel weer een interessant detail hierbij voor alle mensen die vinden dat onze koningin een hyves/twitter/facebook account zou moeten hebben: hier in de VS is het verboden voor mensen in het Witte Huis om Facebook en Twitter te gebruiken. Dan doet het kabinet het in NL wel weer beter.
19.01.2010
20:07
Nog even een ander punt: Natuurlijk verhoogt het internet zelf de communicatiemogelijkheden, zoals Pleuni al aangaf, en dat is geweldig. Zo hebben wij in het ICT bedrijf waar ik voor werk, ook telewerkers, en de combinatie van Skype, MSN, en email, is voldoende om goed te kunnen samenwerken met deze mensen. Maar een keer per week, komen ze zelf toch fysiek langs bij het bedrijf, en het is gebleken dat dat gewoon nodig is. Wat facebook betreft, spreek ik uit ervaring als ik zeg, dat het prachtig is dat dergelijke sites je ook in staat stellen, om weer in contact te komen met oude vrienden en kennissen van over de hele wereld. Maar als kanttekening zeg ik er wel bij, dat veel mensen achteraf blijkbaar niet zo blij zijn met al deze contacten. Zo is het woord “unfriend” in de VS verkozen tot het meest populaire nieuwe woord van 2009.
Bron: http://www.volkskrant.nl/multimedia/article1317032.ece/Unfriend_is_woord_van_het_jaar_in_VS
Het gegeven dat het internet niet door een enkel land gecontroleerd wordt (hoewel de VS duidelijk meer zeggenschap hebben dan andere landen), heeft gezorgd voor een enorm snelle vooruitgang voor dit medium. Maar hetzelfde feit begint nu een probleem te worden. Zo is het even eenvoudig om een bestand op een Nederlandse of Oost-Europese server te plaatsen. Er geldt dan opeens echter wel een heel andere wetgeving. Zoals met iedere nieuwe uitvinding, loopt de wetgeving achter op de werkelijkheid, en dat zal voor sommige aspecten van het internet, (met name de steeds weer nieuwe toepassingen) nog wel even duren. Toch is wetgeving (zoals bijvoorbeeld de rechtsgeldigheid van een factuur verstuurd per email) belangrijk, omdat dit de integratie van het internet en de economie bevordert.
19.01.2010
18:38
hahaha!
ik ben tenminste niet anoniem, zoals de meeste ‘kalkers’ op internet.
Ik ben het best met iedereen eens hierboven, maar niet als het over de Kning gaat. Dat is een principe kwestie. Wat weet zij nou van de echte samenleving af? En waarom mag zij eens per jaar daarover zeuren? Zij stond zelf nota bene te stampvoeten toen haar zusje Margriet met een burgerman ging trouwen (v. Vollenhoven). (disclaimer: dit kan ik niet met wetenschappelijke bronnen onderbouwen).
Trouwens, ik denk dat ze tegen computers is omdat Mabel-Wiki-Gate een genante backfire was…
Zo, nu hebben we tante Bea wel weer genoeg aandacht gegeven hoor.
18.01.2010
23:50
Nou Fedde, wat jammer van die reactie van je. Dat valt me toch van je tegen.
Wat vind je nou eigenlijk van de mogelijkheid die het internet mensen geeft om zomaar ergens onzin neer te kalken?
Of dat alles dat via het net te vinden zomaar gratis en gemeengoed moet zijn?
18.01.2010
23:49
Als ik de reacties op onze stukjes op de Volkskrant site lees ben ik het soms ook wel een beetje met de koningin eens… Maar goed, dankzij internet communiceer ik nu veel vaker met vrienden en familie ver en dichtbij, dus voor mij is het juist heel sociaal!
18.01.2010
20:41
Sorry, maar de Kning is een #%*&
(Oh jee, als ze die smiley nu maar snapt, anders gaat ze in de volgende kerstrede zuur doen over ‘internet-terroristen’)
18.01.2010
19:56
Volgens mij, bedoelde de Koningin helemaal niet “Weg met het internet” in haar kerstrede. Ze beseft echter wel, dat het internet zelf, niet veel meer is dan een gereedschap. En gereedschappen kunnen op een goede, en een foute manier gebruikt worden. Zo is een dienstwapen in het bezit van een politieagent een goede zaak, maar hetzelfde dienstwapen in het bezit van een dief een slechte zaak.
Ze zegt: “In deze tijd van mondialisering zijn snelheden vergroot en afstanden verkleind. Technische vooruitgang en individualisering hebben de mens onafhankelijker en afstandelijker gemaakt.[…] Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes. Onze samenleving wordt steeds individualistischer. Persoonlijke vrijheid is los komen te staan van verbondenheid met de gemeenschap. […] De moderne technische mogelijkheden lijken mensen wel dichter bij elkaar te brengen maar ze blijven op ‘veilige’ afstand, schuilgaand achter hun schermen. Wij kunnen nu spreken zonder te voorschijn te komen, zonder zelf gezien te worden, anoniem. Domweg, grofweg emoties uiten is makkelijk geworden. Op spreken zonder respect wordt niemand meer afgerekend.”
Bron: http://www.nrc.nl/achtergrond/article2445632.ece/Tekst_kerstrede_koningin
Wie de populairste blogs van Nederland bezoekt, beseft dat de Koningin hier gewoon de realiteit beschrijft. Ze beseft dat een handdruk of een zoen, niet vervangen kan worden door een smiley, in een smsje of een mailtje. En daarin heeft ze gewoon gelijk.
18.01.2010
18:33
Leve de Republiek! Driewerf hoezee!
(ja dat kon je verwachten hoor, Tim…)