“Weg met het Internet” spookt me nu al een paar weken door het hoofd. Een beetje kort door de bocht is het wel, want ook al zei Hare Majesteit het niet direct met zoveel woorden, wat mij betreft bedoelde ze het wel. Ik vond het, zoals bijna heel Nederland geloof ik, wel een erge stomme schop in de richting van een technologie waar miljarden mensen dagelijks van profiteren en genieten en soms zelfs beide tegelijk.

Ik kan me ook echt geen wereld meer zonder internet voorstellen. Alles zou zich tergend langzaam voortslepen. Als ik nu informatie zoek dat betrekking heeft op een experiment dat ik graag zou doen dan begeef ik me direct naar PubMed en binnen een paar tellen springen alle publicaties die betrekking hebben op mijn zoekterm tevoorschijn op het scherm. Toen ik in 1995 net begon met studeren stonden samenvattingen en referenties naar publicaties nog op CDs waarvan, elke maand geloof ik, nieuwe werden uitgebracht. Dat was, zo werd met verteld, al een enorme vooruitgang.

Maarja die Koningin he, ze vindt het maar niks. En dan vooral al die sociale netwerk sites zoals Facebook en Twitter (de koningin heeft 308 vrienden op facebook!). En ook daar begrijp ik maar weinig van, Facebook is toch heel handig om relatief gemakkelijk in contact te blijven met vrienden en kennissen die je niet al te vaak ziet of die overzees wonen. Of mis ik nu wat?

Natuurlijk kan ik ook minder goeie kantjes aan het internet bedenken; muziek-jatten en drive-by-ungefundeerd-reaguren op blogs zijn zomaar twee voorbeelden uit de losse pols. Zelfs een internet pionier als Jaron Lanier heeft tegenwoordig zijn bedenkingen; de ‘gratis en groepscultuur’ van het internet dompelt, volgens hem, alle indivduele creativiteit in een niets ontziend zoutzuurbad met digitaal maosime als gevolg (wat dat precies betekent kan je ontdekken in zijn pas gepubliceerde boek met de geinige titel: “You are not a gadget”).

Misschien was de koningin toch niet helemaal raar in haar hoofd toen ze haar Kerstrede ten gehore bracht en loopt ze samen met Jaron een dikke bocht voor op de rest van ons. Misschien is het tijd dat de Koningin een blog gaat bijhouden waar ze eens vaker uit de doeken doet wat ze nu eigenlijk wil zeggen. Lijkt me ook een mooie kans voor haar om in contact te komen met ‘het volk’.