spOok dit jaar schrijven we over de beste, leukste en meest opvallende ontdekkingen, gebeurtenissen en andere toevalligheden die het nieuws net wel of helemaal niet haalden in 2009. Veel lees plezier en de auteurs van sciencepalooza wensen alle lezers een fantastisch 2010!

Het project
Heeft u al goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar? Misschien kan ik u met mijn project van vorig jaar inspireren. Dit was namelijk een persoonlijk hoogtepunt waar ik ongeloofelijk veel plezier uit haalde. Ik heb mij verdiept in  inheemse groenten en fruit, heb hun seizoenen beter leren kennen, en nog belangrijker, ik heb met ze leren koken. Wetenschap in letterlijke zin dus.

Fruit
Ik wilde meer te weten komen over de seizoenen van fruit. Ik wil sappig, goed smakend fruit. Buiten het seizoen is het toch eerder waterig, niet zoet genoeg, en bovendien ook nog verschrikkelijk duur – immers moeten de hoge energiekosten van het kweken in de kas of tewel zijn verre reis worden bekostigd. En dat allemaal voor niets, want lekker is het toch niet. Gelukkig zijn het er meer mensen met me eens. Wilt u er meer over weten? InfoTalia en Velt hebben fraaie overzichtskalendars, waar de beschikbaarheid van groente en fruit per maand is ingedeeld, wat praktisch is voor het dagelijks gebruik. Ook een aanrader: Milieucentraal heeft de CO2 uitstoot per fruit of groente uitgerekend, afhankelijk van  herkomst en jaargetij. De framboos op de wintertafel heeft bijvoorbeeld  10 keer zo veel CO2 op zijn geweten als in de zomer!

Groenten
Mijn kennis van inheemse groenten was tamelijk beperkt, en hier begon mijn project echt pas. Gelukkig heb ik flink bij kunnen spijkeren met hulp van goede websites en met nog meer hulp van een bekwame groenteboer die in samenwerking met lokale boeren alle mogelijke seizoensgroenten aanbiedt.

Ik heb kennis gemaakt met pastinaak, rammenas, oerpeen, peterseliewortel, groenlof en andere mij volstrekt onbekende groenten. Grappig genoeg zijn dit allemaal lokaal groeiende soorten, daarom worden ze ook vaker de ‘vergeten groenten’ genoemd. Wist u bijvoorbeeld dat de hutspot oorspronkelijk met pastinaak werd gemaakt en niet met aardappel?

Daarnaast heb ik de bekendere groenten zo veel mogelijk in hun eigen seizoen gekocht en ben ik gaan experimenteren met groenten die ik afdeed als niet zo lekker. Zo kregen schorseneren, spruiten, rode biet en groene kool bij ons in huis een tweede kans. Gelukkig maar, want ik heb ze leren waarderen.

Koken
De uitdaging van dit project was om met deze groenten te leren koken. Daarbij kwam naast de kookboeken het internet uitstekend van pas. Je kunt de combinaties zo gek niet bedenken en via de zoekmachines rolt een recept uit. En nog beter – ze zijn allemaal lekker! Op een enkele groente na blijven ze dan ook allemaal in ons repertoire.

Waarom dit project?
Ik kook heel graag en zoek nieuwe uitdagingen- maar mijn hoofdzakelijke drijfveer was een andere: ik wilde kijken hoe ik me duurzamer kon gedragen. Waarom zou me een debacle als de VN onderhandelingen in Kopenhagen tegenhouden om mijn eigen gedrag eens te overdenken? Ik als individu kan ook keuzes maken. En zo is onder andere dit project ontstaan.

En ik kan u verzekeren – dit project was in alle opzichten een succes. Het was ontzettend leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ik heb veel geleerd over groenten en fruit, en weet nu ook in welke tijd van het jaar ze te verkrijgen én lekker zijn. Mijn receptenrepertoire is aanzienlijk vergroot en ik heb ook nog en passant mijn persoonlijke CO2 uitstoot verlaagd door voorkeur te geven aan lokale seizoensgroenten.

En u?
Misschien heeft u ook een passie waar u eens met een nieuwe benadering naast veel te leren net zo terloops uw gedrag wat natuurvriendelijker maakt? Ik wens u er in ieder geval veel plezier bij!