“Nee! Ongelofelijk! Dit kan niet waar zijn! Zoals altijd in de eigen voet geschoten!” Dat waren zo’n beetje de reacties van mijn collega’s op het lab vandaag. Ik werk in Boston, Massachusetts en gisteren vond de verkiezing voor de senaatszetel van de pas overleden Ted Kennedy plaats. Ted was broer van JFK en democraat. Massachusetts is, volgens iedereen die ik ken, een diep blauwe staat en dus stond het vast dat de vacante senaatsstoel naar de democraat Martha Coakley zou gaan. Maar nee hoor, de relatief onbekende republikein Scott Brown ging er uiteindelijk met de overwinning vandoor.

Analyse op analyse beheerste het nieuws vandaag, ik kon er na 10 minuten al niet meer naar luisteren. Het ergste is dat nu de gezondheidszorg wet van Obama op de rand van de afgrond is komen te staan omdat de republikeinen ‘de Filibuster’ in kunnen zetten, d.w.z. een senator kan letterlijk meerdere telefoon of kookboeken voorlezen zodat een wet nooit tot stemming komt. Veel gekker, debieler en kinderachtiger kan je het wat mij betreft niet krijgen.

De gezondheidszorg in de VS laat voor veel mensen nogal wat te wensen over omdat ze geen verzekering hebben. Dat komt door een aantal redenen o.a. omdat ze door een bestaande kwaal niet worden toegelaten of omdat ze het gewoonweg niet kunnen betalen. Waarom het in de VS onbetaalbaar is werd een aantal dagen geleden iets duidelijker toen The Economist een mooie tabel publiceerde (samengesteld door de NGO Health Action International) over de kosten van de originele Bayer en generieke vorm van het veel gebruikte antibioticum Cirpofloxacin.

Wat blijkt, in de VS betaalt men gemiddeld $101.27 voor een kuur van 14 tabletten terwijl diezelfde kuur $37.79 kost in Frankrijk en $2.46 in India. Het gaat hier om het tablet van Bayer, de kosten van de generieke vorm zijn in de VS en Europa meer vergelijkbaar.

De vraag die niet wordt beantwoord is hoe vaak de Bayer tablet en hoe vaak de generieke wordt voorgeschreven. Ik heb een angstig vermoeden dat te vaak hier in de VS de merknaam wordt voorgeschreven, en dat zal niet alleen gelden voor dat ene antibioticum. Doe daar dan maar eens wat aan Obama, dan komen de stemmen misschien vanzelf wel weer.