Drie PhD studenten hebben een leuk onderzoek gedaan. Ze hebben gekeken welke biologen sneller of langzamer publiceren. Zijn het de onderzoekers in de evolutiebiologie, natuurbehoud, taxonomie of gedragsbiologie?
En de winnaars zijn: de evolutiebiologen!! De losers zijn de natuurbehoud-biologen.

Echt snel zijn de evolutiebiologen trouwens ook niet. Tussen het verzamelen van de laatste gegevens en het opsturen van het artikel aan een tijdschrift zit gemiddeld 189 dagen. Bij de natuurbehouders is dat 696 dagen, bijna twee jaar! Het is maar goed dat de moleculair biologen niet meededen met de race, anders hadden ze vast gewonnen.

Ik moet bekennen dat ik in ieder geval bij een paar papers duidelijk onder gemiddeld zit (voor een evolutiebioloog dan). Ik werk nu bijvoorbeeld aan een paper waar we zeker al een jaar geleden de laatste gegevens hadden. Misschien moet ik switchen naar natuurbehoud. Dan ben ik plotseling de snelste van het vakgebied!