spVorig jaar in Januari postte ik wat plaatjes voor een filosofisch moment. Ik zeg: hetzelfde recept in 2010. Dit keer iets minder overpeinzingen maar gewoon een lekker portie eyecandy.

Nature publiceerde laatst de mooiste wetenschappelijke foto’s van de laatste 12 maanden en Sciencepalooza kiest de mooiste voor u uit. Foto’s voor bij het haardvuur terwijl de sneeuw onder de deur door blaast.

Het centrum van het Melkweg Stelsel gefotografeerd door drie telescopen: Hubble (neerinfrarood), Spitzer (infrarood) en Chandra (x-ray stralen)

hubble

De baby Kinshai pad zit serieus in de problemen. Deze kikker species, die niet groter wordt dan een paar centimeter, is in het wild uitgestorven. In Oost Tanzania hoef je dus iets minder op te letten waar je loopt. Dat 36% van de alle diersoorten bekend aan de mens met uitsterven bedreigd worden is natuurlijk nooit grappig.

Ze bestaan echt, African green monkeys, maar dit zijn hele andere aapjes. Het zijn de klauwen van transgene Marmoset aapjes die geboren zijn van ouders die een groen fluorescerend gen hebben ‘gekregen’. Dit wordt gezien als een doorbraak in het ontwikkeling van betere diermodellen die kunnen helpen bij het onderzoeken menselijke ziektes.

Laatste vind ik de mooiste. Het visualiseren van wiskunde. Hoe abstracter wil je het hebben? Fractals waren er al een tijdje maar nu is éen van de belangrijkste fractals, Mandelbrot Serie, in 3D weergegeven. Vergeet James Cameron en zijn blauwe aliens, dit is de shit.